SAD isključile Tursku iz proizvodnje zrakoplova F-35!

Foto: preuzeto s portala Federal News Network

Konačno se i dogodilo ono na što je američka vlada već duže vrijeme upozoravala: Washington je objavio vijest o isključenju Turske iz programa JSF tj. iz proizvodnje komponenti za najnovije američke vojne zrakoplove 5. generacije F-35 zbog turske kupnje ruskih sustava protuzračne obrane S-400. Ova odluka Washington će navodno koštati između 500 i 600 milijuna dolara, a Ankaru 9 milijardi dolara.

„SAD i drugi partneri iz programa F-35 suglasni su s odlukom o isključenju Turske iz sudjelovanja u programu i o početku procesa o službenom isključenju Turske iz toga programa“, izjavila je 17. srpnja novinarima zamjenica ministra obrane SAD-a Hellen Lord.

Lord je izjavila kako će problemi u lancu isporuka u proizvodnji zrakoplova koštati SAD od 500−600 milijuna dolara, jer Turska proizvodi više od 900 komponenti, nužnih za sklapanje F-35. Ta će se proizvodnja iz Turske prebaciti u SAD. A Turska će, izjavila je dalje Lord, „na žalost, … izgubiti radna mjesta i eventualne gospodarske mogućnosti“, dodavši, kako će ukupni gubici Turske zbog ove odluke iznositi više od 9 milijardi dolara.

Je li donešena odluka i o zabrani izvoza Turskoj navedenih zrakoplova, od kojih je Ankara već u potpunosti platila 4, nije rečeno.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like