SAD izbrisale Kinu sa spiska država – deviznih manipulatora

Sjedinjene Države isključile su Kinu iz spiska država koje se bave deviznim manipulacijama. Ta je odluka donijeta svega nekoliko sati prije službenog potpisivanja tzv. prve faze trgovinskog sporazuma između dviju država, čime je, zapravo, potvrđena sumnja kako taj instrument američka strana koristi kao sredstvo za postizanje političkih ciljeva.

Podsjećamo: 5. kolovoza, na samom vrhuncu američko-kineskog trgovinskog rata, Ministarstvo financija SAD-a, po prvi put u posljednjih 25 godina, ne samo da je optužilo Peking za devizne manipulacije, već ga je stavilo i na spisak država koje se bave manipulacijama takve vrste. I upravo sada, kada su kineski pregovarači stigli u SAD s namjerom potpisivanja prve faze trgovinskog sporazuma, Washington je svoju protukinesku odluku povukao, bez da se po tom pitanju umeđuvremenu, od ljeta prošle godine do sada bilo što promijenilo. Naravno, jasno je kako predsjedniku Donaldu Trumpu i ovakav, “krnji” trgovinski sporazum s Kinom sada treba u svjetlu nadolazečih predsjedničkih izbora u SAD-u, u jesen ove godine. Upravo je taj sporazum trebao biti jedan od glavnih Trumpovih unutarnjo-političkih aduta i trebao je biti predstavljen kao njegov potpuni “trijumf” u sferi vođenja gospodarske politike i u sklopu nje otvorene Trumpopve protukineske politike. Trijumf će sada ostati polovičan, ali i takav je boilji nego nikakav, smatraju u Trumpovom stožeru.

Odluku o stavljajnju Kine na taj spisak američko Ministarstvo financija ljetos je donijelo nakon što je tečaj juana po prvi puta nakon 2008.g. pao na razinu nižu od 7 juana za dolar. Pa iako je Washington tada optuživao Kinu za namjernu devalvaciju s ciljem jačanja svog, ionako golemoga izvoza, analitičari su suglasni u mišljenju kako je u tome trenutku Peking prije svega želio očuvati čvrstoću svoje valute, a da je ona slabila temeljem informacija o bijegu kapitala iz zemlje. Osim toga MMF je u rujnu izvijestio kako je juan pravilno procijenjen i da nema nikakvih znakova manipulacija njime od strane kineske vlade, dodavši, kako je slabljenje juana moglo biti povezano i s usporavanjem rasta kineskoga gospodarstva.

Ovdje treba dodati kako Kina uopće niti ne odgovara kriterijima navedenim u američkim zakonima iz 2015.g., koji se koriste za službenu ocijenu država-deviznih manipulatora. Zato se, umjesto njih, američki ministar financija Steven Mnuchin pozivao na zakon o trgovini iz 1988.g., u kojemu je navedeno „razvodnjeno“ određenje deviznih manipulacija.

Tržište je s optimizmom reagiralo na ovu najnoviju američku odluku. Sada gotovo više nitko ne sumnja kako će se 15. siječnja i potpisati prva faza američko-kineskog trgovinskog sporazuma, kako je to bilo rečeno u prosincu prošle godine. Zbog toga je odmah došlo do porasta burzovnih indeksa na financijskim tržištima diljem svijeta. Kineksi juan je također reagirao pozitivno, te je od svoga minimuma prema dolaru iz rujna prošle godine ojačao za 4,5% i sada iznosi 6,87 juana za jedan američki dolar.

 





Komentari

komentar

You may also like