SAD: izvanredno stanje i spor oporavak od hakerskog napada na cjevovod

Nakon što je u petak izvršen hakerski napad na američki Colonial Pipeline cjevovod, i dalje su blokirane četiri glavne linije za opskrbu, piše AP. Riječ je najvećem američkom cjevovodu koji opskrbljuje gorivom preko 50 milijuna Amerikanaca na istočnoj obali.

Cijena goriva već je porasla za 2%, a analitičari tvrde da će zbog domino efekta nastati veliki problem ako do sutra protok ne proradi. S jedne strane, gorivo je skupo skladištiti, a nedostaje i mjesta. S druge strane, gorivo ne dolazi do potrošača.

Politico je napad nazvao “najuspješnijim cyber napadom na naftnu infrastrukturu u povijesti SAD-a”. U istragu se uključila i vlada, ali i “treće strane”, tvrtke za cyber sigurnost. Vlada je donijela izvanredni zakon u 18 saveznih država kojim skida restrikcije na prijevoz goriva prometnicama (prekovremena vožnja) kako ne bi ponestalo goriva, što se već počelo događati na nekim crpkama.

No, ono što je najzanimljivije jest da još nema konkretnih informacija o tome tko stoji iza napada i što želi napadom postići. Zna se da je napad izvršen tzv. ransomware softwareom koji “uđe” u sustav računala tvrtke i preuzme kontrolu. Tada može učiniti puno štete ili, kao u ovom slučaju, blokirati poslovanje. Često je otporan na protunapade jer je snažno enkriptiran (šifriran), a tvrtka ili institucija može dobiti šifru za “otključavanje” tek nakon što hakerima ispune određene uvjete- često isplata novca. No, još se ne zna tko stoji iza ovakve “talačke” situacije, niti što žele kako bi otključali sustav Colonial Pipeline-a.

Mnogi računalni analitičari tvrde, a američki mediji prenose, kako je vjerojatno riječ o hakerskom udruženju DarkSide s teritorija bivšeg SSSR-a.  Navodno su već činili slične napade. Ipak, DarkSide još nije preuzeo odgovornost za napade, niti išta traže od tvrtke ili američke vlade.

Najveći operater za opskrbu gorivom u SAD-u pretrpio snažan hakerski napad





Komentari

komentar





You may also like