SAD izvijestile o svom nuklearnom arsenalu, prvi put od 2018. g.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena odlučila je javno obznaniti broj američkog nuklearnog oružja. Američka Nacionalna agencija za nuklearnu sigurnost (NNSA) objavila je izvješće o veličini nuklearnog arsenala SAD-a, prvi put nakon 2018. godine, kada je tadašnji predsjednik Donald Trump odbio objaviti takvu informaciju, piše medij The Hill.

Prema spomenutom izvješću, SAD je u rujnu 2020. imao 3.750 bojevih glava, u odnosu na 3.822 u 2017. godini. Radi se o aktivnim i neaktivnim bojevim glavama.

Povećanje transparentnosti nuklearnog arsenala različitih država igra važnu ulogu u naporima za neširenje nuklearnog oružja i razoružanje, uključujući obveze prema Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja, i nastojanja za rad sa svim vrstama nuklearnog oružja“, navodi se u priopćenju NNSA.

Trenutačni podaci ukazuju na smanjenje nuklearnog arsenala za oko 88% u usporedbi s onim maksimalnim iz 1967. godine kada su SAD imale 31.255 bojevih glava, te za oko 83% u odnosu na 1989., godinu pada Berlinskog zida, kada su imale 22 217 bojevih glava.

Hans Christensen, direktor Projekta nuklearnih informacija pri Federaciji američkih znanstvenika – FAS, nazvao je trenutnu odluku Bidenove administracije povratkom na ” transparentnost “.
Otkrivanje informacija o veličini američkog nuklearnog arsenala pomoći će američkim diplomatima u pregovorima o kontroli naoružanja na konferenciji država potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja koja će se održati sljedeće godine, rekao je.

Trumpova je administracija 2020. izvijestila Federaciju američkih znanstvenika (FAS) kako drugi put zaredom neće otkriti veličinu američkih nuklearnih zaliha, nakon što je FAS podnio zahtjev američkoj vladi da otkrije veličinu nuklearnih zaliha.





Komentari

komentar

You may also like