SAD jača diplomatske odnose s pacifičkim zemljama

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena planira pojačati diplomatske odnose s pacifičkim otočnim zemljama, rekao je u ponedjeljak indo-pacifički koordinator Kurt Campbell dodavši da će pacifički čelnici ove godine biti pozvani u Bijelu kuću, izvještava Reuters.

Campbellova poruka, iznesena na poslovnom summitu između SAD-a i Novog Zelanda, uslijedila je zbog sve veće zabrinutosti oko sigurnosnih implikacija širenja kineske prisutnosti u regiji, naglašene potpisivanjem vojnog sporazuma između Kine i Solomonskih otoka.

Govoreći u pozivu iz Washingtona, Campbell je sudionicima susreta u Aucklandu rekao da, zajedno s ugošćavanjem otočnih čelnika, Sjedinjene Američke Države namjeravaju pojačati diplomatske odnose sa zemljama Pacifika koje desetljećima nisu imale veleposlanike. “Da bi Sjedinjene Američke Države bile učinkovite na Pacifiku, moramo učiniti više, i moramo učiniti više na područjima koja su važna i značajna za stanovnike Pacifika”, rekao je Campbell. Dodao je da će Bidenova administracija također surađivati ​​s US AID-om i novom američkom međunarodnom tvrtkom za financiranje projekata u regiji.

Campbell je rekao da će Sjedinjene Američke Države također povećati potporu multilateralnom angažmanu kroz Forum pacifičkih otoka. Stabilnost ovog saveza bila je ugrožena u protekloj godini jer su neke mikronezijske zemlje pokrenule proces istupanja nakon neslaganja oko vodstva. Konačna odluka o tome hoće li otići odgođena je za kasnije ove godine. Campbell je rekao da su Sjedinjene Američke Države optimističnije u pogledu budućnosti foruma i da će postaviti osoblje koje će podržati forum u budućnosti. Dodao je kako SAD, uz veći angažman s pacifičkim zemljama, namjerava intenzivnije raditi na regionalnoj suradnji s Novim Zelandom, Australijom, Japanom, Britanijom, Francuskom i drugima.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern, koja je ranije tijekom dana govorila na konferenciji, kazala je da razina asertivnosti i agresije u regiji raste, ne navodeći izvor napetosti. “Ne smatram da smo ranjivi kada je riječ o sigurnosnim aranžmanima za Novi Zeland”, rekla je. “Imamo snažna partnerstva i odnose i vidimo ovaj rastući angažman u našoj regiji.”

Pokušaj SAD-a za poboljšanjem odnosa s pacifičkim zemljama nije neočekivan potez nakon povećanja kineskih aktivnosti u toj regiji. No, postavlja se pitanje može li SAD naglim jačanjem diplomatskih odnosa u kratkom vremenu odvratiti pacifičke zemlje od poteza kakav smo vidjeli na Solomonskim otocima.





Komentari

komentar

You may also like