SAD jača podršku Tibetu i Tajvanu; Kina oštro kritizirala potez

Paket pomoći gospodarstvu zbog pandemije koronavirusa, koji je u ponedjeljak nakon prvotnog protivljenja potpisao Donald Trump, predviđa i jačanje podrške Tajvanu i Tibetu, zbog čega je Peking oštro kritizirao SAD.

Predviđa se (po Taiwan Insurance Actu), primjerice, podrška prihvaćanju Tajvana u tijela UN-a, kao i redovita prodaja oružja, navodi Reuters.

To je sporno Pekingu koji Tajvan smatra integralnim dijelom Kine. Naime, na Tajvan su se 1949. povukle pristaše poraženog nacionalističkog Kuomintanga Čang Kai Šeka koji je izgubio u Kineskom građanskom ratu od komunista. Službeni naziv Tajvana je Republika Kina, a do 1971. Republika Kina bila je članica UN-a, dok to nije bila Narodna Republika Kina. Te je godine većina članica UN-a priznala Narodnu Republiku Kinu, sa sjedištem u Pekingu. Države naime ne mogu imati službene diplomatske odnose s Narodnom Republikom Kinom i Republikom Kinom budući da obje (službeno) pretendiraju na cjelokupni teritorij Kine pa samo 14 članica UN-a ima uspostavljene diplomatske odnose s Tajvanom (Republikom Kinom), među kojima niti jedna nije značajnija. Najznačajniji međunarodni akter koji ima diplomatske odnose s Republikom Kinom je Sveta Stolica.

Također, predviđeno je (po Tibetan Policy and Support Actu) uvođenje sankcija kineskim dužnosnicima ako će utjecati na izbor nasljednika Dalaj Lame, duhovnog vođe Tibetanaca, koji se desetljećima nalazi u izgnanstvu u Indiji. Nakon smrti trenutnog Dalaj Lame kineske vlasti žele utjecati na izbor Dalaj Lame koji bi im išao u prilog.

Oba su zakona dobila podršku i republikanaca i demokrata.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian poručio je kako se Peking “rezolutno protivi” navedenim zakonima te da su Tajvan i Tibet pitanja kineskog teritorijalnog integriteta, navodi South China Morning Post.





“SAD nikada ne bi trebale implementirati zakone ili odredbe usmjerene protiv Kine”, kazao je Zhao.

 

Komentari

komentar





You may also like