SAD jačaju pritisak na Tursku u svezi kupnje ruskih sustava S-400

Visokopozicionirani službenici američkog State Departmenta stigli su u utorak u Ankaru, s ciljem uvjeravanja Tursku kako ne smije kupiti ruske PZO i PRO sustave S-400, navodi turski medij Hurriyet.

SAD žele „u posljednji trenutak“ osigurati promjenu stava Ankare po tom pitanju, navodi turska novina. Pregovori zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a Matthewa Palmera i predstavnika turske strane održat će se u srijedu, 6. ožujka. Palmer će se fokusirati na pitanje prodaje Turskoj američkih PRO sustava „Patriot“.

S druge strane, posebni predstavnik State Departmenta za Siriju James Jeffrey, u Ankari će govoriti na temu sporazuma SAD-a i Turske o gradu Manbiju, na sjeveru Sirije, koji je pod nadzorom kurdskih snaga, kao i o povlačenju američke vojske iz te zemlje.

Međutim, neovisno o svemu Turska očekuje početak isporuka ruskih sustava S-400 već u srpnju ove godine i namjerava ih operativno koristiti već od listopada 2019. g.

U prosincu 2018. g. State Department je odobrio prodaju Turskoj američkih sustava „Patriot“ za iznos od 3,5 milijarde dolara. Međutim, Ankaru i dalje ne zadovoljavaju uvjeti te prodaje, kako u financijskom smislu tako i u zahtjevu za isporukom američke tehnologije i njihove proizvodnje u Turskoj. U najboljem slučaju po SAD, Turska bi, osim ruskih, eventualno mogla pristati i na kupnju određenog broja američkih Patriota, ali i ta je mogućnost još uvijek daleka od realizacije.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like