SAD je upozorio Rusiju o zatvaranju „prozora mogućnosti“ za Siriju

Smanjuju se mogućnosti za uspostavu režima prekida vatre u Siriji i to zahtijeva suradnju Rusije – novinarima je izjavio glavni vanjskopolitički savjetnik američkog predsjednika Baraka Obame Ben Rhodes.

„Naša poruka Rusiji je da se „prozor mogućnosti“ zatvara. Mi moramo… vidjeti mogu li oni uopće postići sporazum“ – rekao je Rhodes.

„Nismo postigli dogovor, iako smo napredovali. Sada smo fokusirani na to kako dobiti potporu i suradnju Rusije preko njezinih vlastitih oružanih snaga i utjecaj na Asadov režim, što bi značilo dugotrajni prestanak sukoba i uspostavu mehanizma za humanitarni pristup pogođenim područjima, posebice u Aleppu. Nastavit ćemo rasprave kako bismo postigli taj cilj“ – dodao je g. Rhodes.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi postojali takvi sporazumi bila bi moguća daljnja suradnja s Rusijom po pitanju Sirije i borbe protiv skupina „Islamska država“ i „Jabhat al-Nusra“.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio kako Moskva i Washington pronalaze „sve više i više dodirnih točaka“ po pitanju Sirije. Naveo je kako su strane napravile neke važne korake prema rješavanju sirijske krize. Nije navedeno koji su to.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like