SAD: Joe Biden prvi put iskoristio veto

Američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je prvi put upotrijebio pravo veta.

Biden je uložio veto na rezoluciju kojom se poništava pravilo o mirovinskom ulaganju koje dopušta upraviteljima mirovinskih fondova da uzmu u obzir utjecaj klimatskih promjena i drugih ekoloških, društvenih i čimbenika upravljanja pri odabiru ulaganja; prakse poznate pod nazivom ESG ulaganje.

Biden je na Twitteru objavio da bi zakon ugrozio “mirovinsku štednju tako što bi učinio nezakonitim razmatranje čimbenika rizika koji se republikancima MAGA Housea ne sviđaju”. Republikanci tvrde da uzimanje u obzir ESG čimbenika predstavlja političko uplitanje.

Veto ispunjava Bidenovo često obećanje da će staviti veto na zakon koji je usvojio Zastupnički dom pod kontrolom Republikanske stranke, a s kojim se on ne slaže, piše CNN. Čak i prije nego što su republikanci preuzeli kontrolu nad tim domom, Biden je često spominjao svoju sposobnost da ukine njihove prioritete. “Dobra vijest je da ću imati olovku za veto”, rekao je skupini donatora u Chicagu samo nekoliko dana prije izbora na sredini mandata u studenom.





Protivnici pravila mogli bi pokušati nadjačati Bidenov veto, ali u ovom trenutku čini se malo vjerojatnim da bi mogli dobiti dvotrećinsku većinu potrebnu u svakom domu.

Bidenov prvi predsjednički veto odražava stvarnost promijenjenog političkog poretka u Washingtonu s republikancima koji sada kontroliraju Zastupnički dom nakon što su vratili dom od demokrata na izborima na sredini mandata 2022.

 

 

Komentari

komentar

You may also like