SAD, Južna Koreja i Japan održali vježbu raketne obrane

Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan sudjelovali su prošlog tjedna u blizini obale Havaja na vježbi upozoravanja na projektile te detektiranja i praćenja balističkih projektila, objavio je Pentagon sinoć, piše Reuters.

Bilo je to prvi put da su tri zemlje održale takve vježbe od 2017., nakon što su odnosi između Seula i Tokija 2019. pali na lošu razinu zbog obnovljenih povijesnih sporova koji datiraju od japanske okupacije Korejskog poluotoka od 1910. do 1945. godine. Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, konzervativac koji je preuzeo dužnost u svibnju, obećao je poboljšati odnose s Japanom i produbiti savezništvo SAD-a kako bi zajedno bili spremniji na prijetnje iz Sjeverne Koreje.

Upozorenje na projektile i vježba potrage i praćenja balističkih projektila održana je od 8. do 14. kolovoza tijekom multinacionalnih vježbi “Pacific Dragon” i pokazala je predanost triju zemalja da odgovore na izazove koje postavlja Sjeverna Koreja, zaštite zajedničku sigurnost i ojačaju međunarodnu zajednicu temeljenu na pravilima reda, priopćio je Pentagon.

Sudionici su podijelili informacije s terena skladu s trilateralnim sporazumom o razmjeni informacija, navodi se u priopćenju. Mjere zajedničke proturaketne obrane pod vodstvom SAD-a su bolna točka Kine, koja je ekonomski uzvratila na odluku Južne Koreje iz 2016. da bude domaćin američkom proturaketnom štitu sačinjenom od nekoliko sustava Terminal High Altitude Area Defense (THAAD). Peking kaže da radar THAAD-a može preduboko zaviriti u teritorij Kine i pozvao je južnokorejskog predsjednika Yoona da poštuje jamstva svog prethodnika da neće dodatno raspoređivati THAAD, sudjelovati u raketnom štitu pod vodstvom SAD-a ili stvoriti trilateralni vojni savez koji uključuje Japan. Yoon je rekao da dogovori prošle vlade nisu formalni sporazumi i da Seul njima nije pravno vezan.

Južnokorejsko ministarstvo obrane također je potvrdilo jutros da će njihove trupe započeti obuku na terenu tijekom zajedničkih vojnih vježbi sa Sjedinjenim Državama koje će se održati od 22. kolovoza do 1. rujna.

Komentari

komentar





You may also like