SAD, Kanada i Meksiko počeli pregovore o NAFTA-i

SAD, Kanada i Meksiko počeli su pregovore o Sjeverno-američkom sporazumu o slobodnoj trgovini, koje je inicirao američki predsjednik Donald Trump.

Upravo Donald Trump taj sporazum u sadašnjem obliku smatra „nepoštenim“ i prijeti američkim izlaskom iz njega. Američki vođa otvoreno je izjavljivao kako je NAFTA  naštetila mnogim Amerikancima i da su njih stotine tisuća izgubili svoja radna mjesta.

Trgovinski predstavnik SAD-a, Robert Lighthizer, naglasio je, kako američkog čelnika ne zadovoljavaju kozmetičke promjene već da želi ozbiljno preispitivanje tog Sporazuma.
„Prema procjenama američke vlade, najmanje 700 tisuća amerikanaca izgubilo je posao od trenutka stupanja na snagu NAFTA-e. Pritom su mnogi uvjereni  kako je stvarni iznos tih brojki puno veći“, izjavio je Lighthizer.

Meksički ministar gospodarstva, Ildefonso Guajardo, izjavio je slijedeće: „Mi smo otvoreni za analizu trgovinske ravnoteže između triju sjeverno-američkih država, ali samo dotle, dok se radi o povećanju trgovine a ne njezinom smanjenju. Vidljivo je, kako se bilo koja odluka mora usvojiti uz jedan važan uvjet – otvaranje radnih mjesta u Sjevernoj Americi.“

Ovdje treba naglasiti kako brojni Meksikanci ne podržavaju NAFT-u. Tako je veliki broj meksičkih farmera i predstavnika sindikalnih organizacija došlo pred zgradu američkog veleposlanstva u Ciudad de Mexicu, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo. Oni smatraju kako Sporazum o slobodnoj trgovini državi nije donio nikakvu korist, poglavito za poljoprivredni sektor.

Treba dodati kako upravo Meksiko nastoji što prije postići konačan dogovor oko NAFTA-e jer se slijedeće godine u toj zemlji održavaju predsjednički izbori. Naime, vladajuće političke snage u zemlji ne žele da pregovori o NAFTA-i na bilo koji način utječu na predizbornu utrku.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like