SAD: ‘Kina ne podržava Rusiju u ratu s Ukrajinom’

Dva mjeseca nakon upozorenja da je Peking spreman pomoći Rusiji u njezinoj borbi protiv Ukrajine, visoki američki dužnosnici kažu da nisu uočili otvorenu kinesku vojnu i gospodarsku potporu, što je dobrodošao razvoj u napetim odnosima SAD-a i Kine, izvještava Reuters.

Američki dužnosnici kazali su Reutersu da su i dalje oprezni u pogledu kineske dugogodišnje potpore Rusiji općenito, ali da se vojna i gospodarska potpora zbog koje su brinuli nije ostvarila, barem za sada. Olakšanje dolazi, tvrde, u ključnom trenutku.

Američki predsjednik Joe Biden priprema se za putovanje u Aziju kasnije ovog mjeseca. Najavljenim posjetom dominira pitanje kako se nositi s usponom Kine. Bidenova administracija najavila je da će uskoro objaviti svoju prvu strategiju nacionalne sigurnosti vezanu za golem napredak i formiranje Kine kao velike sile.

Osim što je izbjegavala izravnu potporu ruskih ratnih napora, Kina je, unatoč velikim popustima, izbjegavala sklapanje novih ugovora između svojih državnih rafinerija nafte i Rusije. U ožujku je njezina državna grupa Sinopec obustavila razgovore o velikom petrokemijskom ulaganju i pothvatu za marketing plina u Rusiji.  Prošlog je mjeseca, američki izaslanik pri Ujedinjenim narodima pozdravio suzdržanost Kine od glasovanja u UN-u, kako bi osudila rusku invaziju na Ukrajinu, kao “pobjedu”. Naglasio je kako bi Pekingovo prisilno balansiranje između Rusije i Zapada moglo biti najbolji ishod za Washington.  Ipak, Kina je odbila osuditi ruske postupke u Ukrajini, kritizirala je sveobuhvatne zapadne sankcije Moskvi i kazala da ne pomaže u njihovom namjernom izbjegavanju.

Joe Biden nije govorio o kineskoj pomoći Rusiji otkako je novinarima u Bruxellesu 24. ožujka rekao da je kineskog predsjednika Xi Jinpinga “uvjerio da razumije posljedice” mogućeg miješanja u sukob. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je prošli tjedan Senatskom odboru za vanjske poslove da se Kina nosi sa “značajnim reputacijskim rizikom” da bude saveznik Rusije i da “za sada ne vidimo značajnu potporu Kine ruskim vojnim akcijama”.

Biden će posjetiti Tokio i Seul u što će biti njegovo prvo putovanje u Aziju kao predsjednika – putovanje koje neće uključivati ​​zaustavljanje u Kini. Sastat će se s indijskim i australskim čelnicima tijekom sastanka ‘Quad’a u Tokiju. Poznat kao ‘Quadrilateral Security Dialogue’ (Kvadrilateralni sigurnosni dijalog – QSD), Quad je neformalni strateški forum čiji su članovi SAD, Australija, Indija i Japan. Američki dužnosnik tvrdi da je Kina učinila Rusiju ključnim dijelom svoje vanjskopolitičke strategije za suprotstavljanje Zapadu, a Bidenovi suradnici bili su zabrinuti da Xi planira pružiti izravnu potporu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu jer se njegova kampanja u Ukrajini suočila s žestokim neuspjesima. Ohrabreni su da se to do sada nije dogodilo, ali Washington i njegovi saveznici nastavljaju pomno pratiti razinu pomoći, rekao je dužnosnik.





Bonnie Glaser, stručnjakinja za Aziju u njemačkom Marshall fondu Sjedinjenih Država, izjavila je da su se oštra upozorenja SAD-a i Europske unije dosad isplatila. “Postojale su dosljedne poruke da će se, ako to učini, Kina suočiti s teškim posljedicama. Čini se da do sada Kinezi nisu. Moguće je da su Kinezi planirali pružiti vojnu pomoć i promijenili svoje mišljenje”, smatra. Međutim, američki dužnosnici i dalje su zabrinuti zbog kineskog odbijanja da osudi ruske akcije u Ukrajini i, kako kažu, njezino kontinuirano papagiranje ruskih dezinformacija o njezinoj intervenciji tamo.

Zamjenica državnog tajnika Wendy Sherman navela je 21. travnja da je Peking “u više navrata povlačio lažne ekvivalentnosti između ruskog agresivnog rata i samoobrambenih akcija Ukrajine”. Dodala je: “Budimo jasni, Kina već radi stvari koje ne pomažu ovoj situaciji.”

U ponedjeljak je pekinško veleposlanstvo u Washingtonu izdalo bilten (newsletter/izvješće op.a.) na 30 stranica u kojem optužuje Sjedinjene Američke Države za širenje “neistina” kako bi diskreditirale Kinu u vezi s Ukrajinom, uključujući i objave iz medija u kojima se navodi da je Rusija tražila kinesku vojnu pomoć. Kinesko veleposlanstvo skrenulo je pozornost na izjave američkih dužnosnika koji su potvrdili da nisu vidjeli dokaze da Kina doista pruža takvu podršku.





Komentari

komentar

You may also like