SAD: Kinezi provode genocid nad Ujgurima

State Department je u utorak označio kao genocid kinesku represiju Ujgura i drugih muslimanskih etničkih manjina u zapadnoj pokrajini Xinjiang.

“Vjerujem da se genocid događa i da svjedočimo sistematskom pokušaju uništenja Ujgura od strane kineske partijske države”, poručio je priopćenjem američki državni tajnik Mike Pompeo, prenosi New York Times.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu je, priopćenjem, poručilo kako je “takozvani genocid u Xinjiangu jednostavno laž” te da se u Xinjiangu provode politike u sklopu borbe protiv “terorizma i ekstremizma”.

Budući državni tajnik SAD-a Anthony J. Blinken također je kazao kako Kina provodi genocid nad Ujgurima.

Blinken je, pred Senatom, kazao da Kina predstavlja “najznačajniji izazov” SAD-u. Oštru politiku prema Kini, koju je započela administracija Donalda Trumpa, sada prihvaćaju, u principu, svi ključni akteri u SAD-u, odnosno ona ima dvostranačku podršku.

Odluka State Departmenta uslijedila je nakon istrage koju je naredio državni tajnik Pompeo. U posljednjim tjednima Trumpove administracije usvojeno je više mjera protiv Kine. Primjerice, zabranjen je uvoz pamuka od velike kineske firme XPCC zbog, kako je navedeno u objašnjenju, korištenja “ropskog rada” Ujgura.





SAD zabranio uvoz pamuka od velike kineske firme: koriste “ropski rad” Ujgura

Komentari

komentar





You may also like