SAD koriste „mafijaške metode“ protiv „Sjevernog toka 2“

Sjedinjene Države koriste mafijašku taktiku i metode protiv izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 – „plati za zaštitu“, izjavio je predsjednik odbora za ekonomiju i energetiku njemačkog parlamenta (Bundestag) Klaus Ernst u intervjuu za medij Junge Welt.

SAD su predložile EU svoj ukapljeni plin kao zaštitu od ovisnosti o ruskom plinu. Američki političari njemačkim biznismenima pišu pisma s prijetnjama ako se ta zaštita ne usvoji i ne plati. „Te metode podsjećaju na mafiju“, kazao je njemački političar, napomenuvši, kako se u EU raspravlja o protumjerama.

I u Njemačkoj se već nastoje izbaviti od SAD-a, kao od mafije, navodi njemaklaus ernst, bundestag, SAD, EU, njemačka, sjeverni tok 2, američki ukapljeni plin, LNG. Ččki Die Zeit. Savezna vlada predložila je SAD-u milijarde dolara vrijedan poslovni sporazum u zamjenu za odustajanje Washingtona od sankcija protiv njemačkog biznisa, koji sudjeluje u projektu Sjeverni tok 2.

Njemačka je vlada, naime, spremna je utrošiti nekoliko milijardi eura na izgradnju svojih dvaju terminala za prihvat američkog LNG plina. Vice-kancelar i njemački ministar financija Olaf Scholz takav je prijedlog pismom uputio američkom ministru financija Stevenu Mnuchinu, iako ti terminali Njemačkoj uopće nisu potrebni, kazao je Ernst. Osim toga američki LNG je skuplji od ruskog prirodnog plina, norveškog ili bilo čijeg drugog, a zašto onda preplaćivati američki plin, pitaju spomenuti odbor zastupnici u Bundestagu? Ernst dalje kaže, kako sve ovo sliči mafijaškim metodama: „Mi vas želimo zaštititi, ali, ako vi ne želite da vas štitimo, tada ćemo vas uništiti“.

Komentari

komentar





You may also like