SAD kritizira, a Kina pozdravlja odluku Nikaragve da prekine diplomatske odnose s Tajvanom

Ministarstvo vanjskih poslova Nikaragve objavilo je u četvrtak o prekidu diplomatskih odnosa s Tajvanom, priznajući politiku “jedne Kine”.

Predstavnici Kine i Nikaragve na sastanku u kineskom Tianjinu potpisali su zajedničko priopćenje “O nastavku diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Republike Nikaragve”.

Američki State Department u četvrtak je kritizirao vladu u Managui zbog prekida diplomatskih odnosa Nikaragve s Tajvanom, o čemu je izvijestio glasnogovornik Ned Price.

“Režim nikaragvanskog predsjednika Daniela Ortege i potpredsjednice Rosario Murillo najavili su prekid diplomatskih odnosa i prekid službenih kontakata s Tajvanom. No, lažni izbori u Nikaragvi 7. studenoga nisu mu dali nikakav mandat da isključi Nikaragvu iz obitelji američkih demokracija. Bez mandata slobodnih i poštenih izbora, Ortegina djela ne mogu odražavati volju Nikaragvanaca koji se nastavljaju boriti za demokraciju i mogućnost ostvarivanja svojih prava i temeljnih sloboda. Međutim, znamo da to lišava narod Nikaragve pouzdanog partnera u njihovom demokratskom i gospodarskom rastu”, navodi se u priopćenju.

Odnosi Tajvana s diplomatskim partnerima na zapadnoj hemisferi pružaju značajne gospodarske i sigurnosne prednosti građanima tih zemalja, kazao je dalje.

“Pozivamo sve zemlje koje cijene demokratske institucije, transparentnost, vladavinu zakona i promicanje gospodarskog prosperiteta za svoje građane da prošire angažman s Tajvanom”, dodao je dužnosnik State Departmenta.





S druge strane kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odluku Nikaragve da prekine diplomatske odnose s Tajvanom i iste obnovi s Kinom nazvalo je pravim izborom koji odgovara svjetskoj situaciji i težnjama naroda.

Tijekom prvog predsjedničkog mandata (1985.-1990.) nikaragvanskog čelnika Daniela Ortege, Managua je napustila službene odnose s Taipeijem u korist Pekinga. Međutim, dolaskom na vlast sljedeće predsjednice, Violete de Chamorro, država ih je obnovila.

 





Tajvanom vlada vlastita uprava od 1949. godine, nakon što su na otok pobjegli ostaci snaga Kuomintanga predvođenih Chiang Kai-shekom (1887-1975), koji su poraženi u kineskom građanskom ratu. Od tada je Tajvan zadržao zastavu i druge atribute Republike Kine, koja je postojala na kopnu prije dolaska komunista na vlast. Peking ovaj otok smatra jednom od svojih provincija.

Komentari

komentar

You may also like