SAD: kvar i hitno slijetanje stealth bombardera “B-2 Spirit” vrijednog dvije milijarde dolara

Stealth bombarder američkih zračnih snaga “B-2 Spirit” vrijedan 2 milijarde dolara srušio se u utorak blizu piste zračne baze Whiteman u Missouriju, prenosi The Independent.

Napredni bombarder je u utorak oko 12:30 sati pribjegao hitnom slijetanju nakon što je doživio “kvar u letu” tijekom rutinske obuke, rekla je za KMBC 9 News glasnogovornica zračnih snaga Jennifer Greene. Zrakoplov je pretrpio oštećenja pri slijetanju/padu, iako još nema dostupnih detalja o tome u kojoj je mjeri zrakoplov oštećen. Za sada nema izvještaja o ozlijeđenima ili žrtvama,  izvijestili su lokalni mediji. Naložena je istraga o incidentu.

Federalna uprava za zrakoplovstvo uvela je privremeno ograničenja leta u krugu od 10 km i do nadmorske visine od 2400 m od tla i mjesta “slijetanja”. Bombarder B-2, koji se ubraja među najsmrtonosnije zrakoplove u vojnom arsenalu Sjedinjenih Država, može nositi konvencionalne i nuklearne bombe. U njega se smještaju dva pilota. Američko ratno zrakoplovstvo ima 21 ovakav zrakoplov, unatoč prvotno planiranih 132. Naime, avion je stvaran pri kraju hladnog rata, a namjena mu je bila da prodre kroz sovjetsku protuzračnu detekciju. Nakon pada SSSR-a smanjena je potreba za ovakvim skupim zrakoplovima. Svih 21 zrakoplova ovog tipa stacionirani su u zračnoj bazi Whiteman od 1993. godine.

Uložena vrijednost u proizvodnju samo jednog aviona ovog tipa je preko dvije milijarde američkih dolara. Za usporedbu, UN je početkom ovog tjedna prikupio oko milijardu dolara pomoći za narod Afganistana i smatra to velikim uspjehom.

Komentari

komentar





You may also like