SAD lansiraju vojni satelit na raketi s ruskim motorom

Američki Udruženi savez za lansiranje (ULA) lansirat će američki vojni satelit na raketi Atlas V, koja ima pogon na ruski motor RD-180, umjesto američke rakete Vulcan, izvijestio je specijalizirani američki medij Space News.

Razlog zamjene je taj što nova raketa Vulcan neće biti spremna za lansiranje, koje je predviđeno za 2022. godinu.

Glasnogovornik američkog Centra za svemirske i raketne sustave potvrdio je za spomenuti medij kako su američke svemirske snage “procijenile modifikaciju nosača rakete za misiju USSF-51” i zaključio da su rizici minimalni.

Primjećuje se da je u financijskom smislu zamjena za ULA neisplativa, jer se očekuje da će lansiranje Vulcana biti jeftinije od Atlasa 5, napominje portal.

Ruski mediji navode kako je sredinom travnja ruska državna tvrtka za svemirska istraživanja Roskosmos izvijestio da je Rusija isporučila posljednju seriju motora RD-180 u Sjedinjene Države nakon više od 20 godina suradnje. U tom je razdoblju proizvođač tih motora – tvrtka Energomash, SAD-u isporučila takva 122 raketna motora.

Kako je ULA izjavila za ruske RIA Novosti, oni sredinom ovog desetljeća namjeravaju prekinuti s lansiranjem raketa Atlas s motorom RD-180. S tim je ciljem stvorena raketa Vulcan s američkim motorima BE-4 tvrtke Blue Origin.





Američke Svemirske snage i ULA suočeni su s vremenom obustave kako bi Vulcan dobio certifikat za lansiranje. To se temelji na nacionalne sigurnosti i zakona kojim se ukida oslanjanje Ministarstva obrane na raketu Atlas V, čiji je glavni motor ruski RD-180. Po tom zakonu, MO neće moći dodijeliti ugovore za pokretanje Atlasa V nakon 31. prosinca 2022. godine.

 

Komentari

komentar





You may also like