SAD lansirale nuklearnu raketu

Američko Zapovjedništvo zračnih snaga za globalni udar izvijestilo je o izvršenom uspješnom testiranju interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Minuteman III, iz vojne baze Vandenberg, u Kaliforniji. Raketa je preletjela više od 6 tisuća kilometara i pala na izvjesni atol u Tihom oceanu.

Američka vojska prije toga obilježila je 50 godina od uvođenja te rakete u svoj oružani sastav. To se dogodilo 19. kolovoza 1970. godine.

Trenutačno SAD u svom vojnom arsenalu raspolažu sa 400 interkontinentalnih raketa Minuteman III. Maksimalni domet rakete iznosi 11 tisuća kilometara, a masa 36 tona. Snaga eksplozije njezine nuklearne glave iznosi 300 kilotona.





Za usporedbu, snaga američke atomske bombe bačene na Hirošimu 1945. godine, iznosila je 15 kilotona, a prouzročila je golema razaranja i ogroman broj ljudskih žrtava samo kao posljedice direktnog udara, a da o onim naknadnim – zbog posljedica radioaktivnosti, niti ne govorimo. Od tada pa do danas, eksponencijalni potencijal atomskog oružja postao je gotovo nezamisliv. Primjerice, trenutačno najjača američka atomska bomba B83 ima snagu od čak 1200 kilotona.

 

Komentari

komentar





You may also like