SAD: Lansirani objekt će se zabiti u asteroid kako bi naučili obraniti Zemlju od asteroida

Raketa američke tvrtke SpaceX zvana Falcon 9 u svemir je ponijela NASA-in objekt preusmjeravanja asteroida (DART) koji bi trebao testirati ovu novu planetarnu obrambenu inovaciju od potencijalno opasnih svemirskih objekata, piše AP.

Prijenos uživo prenosi se na web stranici NASA-e. Raketa je lansirana iz Space Launch Complexa 4 u bazi svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji u 22:21 u utorak po lokalnom vremenu. Nakon što stigne u svemir, DART će se odvojiti od Falcona 9 i putovati prema binarnom asteroidu Didymos-Dimorphos koji se, slično kao i Zemlja, također okreće oko Sunca.

Očekuje se da će se DART sudariti s manjim asteroidom Dimorphos brzinom pri brzini od 24 000 km/h u jesen 2022. NASA napominje da stručnjaci imaju težak zadatak. “Asteroid koji pokušavamo pogoditi je otprilike veličine nogometnog stadiona. I pokušat ćemo ga pogoditi nečim veličine hladnjaka”, rekla je ranije direktorica NASA-inog Odjela za planetarnu znanost Lori Glaze.

Kao rezultat sudara, Dimorphosova orbita koja se okreće oko svog većeg suputnika, asteroida Didymosa trebala bi se promijeniti za “djelić postotka”. Znanstvenici smatraju da će im to biti dovoljno za otkrivanje odstupanja od zacrtane putanje koje bi trebali uočiti putem zemaljskih teleskopa.

Cilj eksperimenta je razraditi metodologiju koja bi u budućnosti mogla pomoći u promjeni putanje potencijalno opasnih asteroida. NASA je 2016. godine stvorila Ured za koordinaciju planetarne obrane (PDCO). U okviru programa traži potencijalno prijeteće asteroide i komete u blizini Zemlje (u krugu od 48 milijuna kilometara od Zemlje), prikuplja podatke o njihovoj veličini, orbitama i kemijskom sastavu te analizira potencijalne posljedice njihovog sudara sa Zemljom.

Komentari

komentar





You may also like