SAD migracijske probleme s Meksikom spremne rješavati oružjem

I dok Hillary Clinton upozorava europske zemlje da trebaju zaustaviti daljnji priljev migranata zbog političke (ne)stabilnosti i zato „jer je (Europa) već dala svoj doprinos“ u globalnoj migracijskoj krizi, s druge strane Atlantika stižu vijesti o tome, kako se s istim problemom ubuduće namjerava nositi Trumpova administracija.

Hillary Clinton savjetuje Europi ograničiti dolazak migranata jer je ona „već dala svoj doprinos“

Tako je ministar obrane SAD-a James Mattis u srijedu izjavio kako je dobio dodatne ovlasti za zaštitu američkih pograničnih službenika  uz granicu s Meksikom. Već je ranije Reuters pisao kako će Bijela kuća vojsci dati punomoć za zaštitu djelatnika Carinske službe i graniče kontrole uz svoju južnu granicu, ako se oni susretnu s ugrozom od strane migranata koji namjeravaju nasilno ući u zemlju.

Govoreći u srijedu pred novinarima, šef Pentagona James Mattis je potvrdio kako je dobio dodatne ovlasti, ali da će on čekati mišljenje ministra unutarnje sigurnosti, prije nego li odluči kako će ih iskoristiti.

„Imam ovlasti učiniti više. Sada mi gledamo što će me ona (ministrica unutarnje sigurnosti Kirstjen Nielsen) zamoliti“, kazao je Mattis. Prema njegovim riječima, ovisno o toj molbi mogu biti donešene mjere o privremenom zadržavanju migranata, ali ne i punomoć za njihovo uhićenje. Vojnicima će biti dozvoljeno zadržati migrante „minute, a ne sate“, dok ih ne predaju graničnim službenicima. Pojasnio je kako vojska može pomoći zaštititi granične službenike štitovima i palicama, ali da kod sebe neće imati vatreno oružje.





Međutim, dva američka službenika za Reuters su kazali, kako uredba, potpisana
od strane šefa administracije Bijele kuće Johna Kellyja, daje Mattisu ovlasti za štićenje graničara čak i vatrenim oružjem i bojevim streljivom u slučaju nužde, kako bi sprječili velike nerede. O tome je također pisao i časopis Military Times, pozivajući se na neimenovane izvore.

Podsjećamo: Pentagon je na granicu s Meksikom rasporedio 5800 vojnika s ciljem učvršćenja obrane pred očekivani dolazak karavana s izbjeglicama iz srednjoameričkih država, prije svega Hondurasa. Predsjednik Donald Trump je u više navrata kazao kako su migrantske karavane simbol problema američke imigracijske politike i da ih smatra „vrlo opasnim“..

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like