SAD: Migrantska kriza na granici s Meksikom; 10 tisuća migranata čeka ispod mosta

Tisuće migranata stigle su pod most koji povezuje gradove Del Rio u Teksasu i Acunu u Meksiku i na velikoj vrućini podignuli improvizirani kamp, postavljajući tako pred američkoga predsjednika Joea Bidena novi granični problem s kojim će se morati suočiti, piše Reuters.

Temperatura se penje do skoro 40 °C, a hrane i vode ima vrlo malo pa su stotine migranata bile prisiljene prijeći Rio Grande i vraćati se u Meksiko kako bi se opskrbile osnovnim namirnicama koje, kako su rekli Reutersovim novinarima, ne dobivaju na američkoj strani.

Gradonačelnik Del Ria, Bruno Lozano rekao je da je sinoć 10 500 migranta bilo ispod mosta koji povezuje dvije države, u odnosu na 8200 jučer ujutro. Migranti su uglavnom s Haitija (koji se ove godine suočio s atentatom na predsjednika i razornim potresom), ali ima i onih s Kube te iz Venezuele i Nikaragve.

Teški uvjeti na granici pravi su humanitarni izazov s kojim je suočen Biden, dok je broj uhićenih na granici rekordni u zadnjih dvadeset godina. Američke vlasti registrirale su prošlog mjeseca na meksičkoj granici više od 195 tisuća migranata.

Granična policija priopćila je da povećava broj osoblja u Del Riu kako bi osigurala “siguran i humani postupak”. Za migrante su osigurani pitka voda i prijenosni WC-i, dodaje se u priopćenju.

Američki predsjednik Biden, demokrat koji je dužnost preuzeo u siječnju, odbacio je mnoge stroge imigracijske mjere koje je uveo njegov prethodnik, republikanac, Donald Trump. No, Biden se našao između pro-migrantskih skupina i nekih demokrata koji ga kritiziraju da ne čini dovoljno kako bi pomogao migrantima s jedne strane, i protivnika koji govore da je njegova politika potaknula ilegalnu imigraciju, s druge, piše Reuters.
Komentari

komentar

You may also like