SAD mogu potopiti iranski brod koji vozi oružje u Venezuelu

Sjedinjene Države uputile su Iranu oštro upozorenje nakon što su izvijestile da brod pomorskih snaga te zemlje kreće prema Venezueli s ciljem isporuke vojne opreme, nakon što je portal USNI News iz Washingtona objavio satelitske snimke iranskog broda Makran na kojem se nalazi najmanje 7 brzih čamaca.

“Dostava oružja bila bi provokativan čin i prijetnja našim partnerima na ovoj hemisferi”, objavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby 2. lipnja. “Stoga zadržavamo pravo poduzeti odgovarajuće mjere – s našim partnerima – kako bismo spriječili isporuku ili tranzit takvog oružja.” To je kazao nakon identične izjave američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost prošle srijede. U Pentagonu je također rečeno kako je ovo situacija koja je naslijeđena od bivše Trumpove administracije.

Radi se vjerojatno o do sada najoštrijem upozorenju Bidenove adminsitracije protiv Irana.

Medij Politico prvi je put izvijestio prošli tjedan da se Makran uputio na jug duž istočne obale Afrike, moguće prema Venezueli, pozivajući se na tri američka dužnosnika. Očekuje se da će taj brod i prateći brodovi uskoro ući u Južni Atlantski ocean.

Prema navodima medija Al Monitor Sjedinjene Države već dugo zauzimaju oštar stav prema svim zemljama koje oružjem opskrbljuju zemlje Latinske Amerike. Iran godinama održava bliske veze s venezuelanskom vladom, ali ovaj je potez prvi test takve vrste za predsjednika Joea Bidena, čija administracija traži zbližavanje s Teheranom.

Isti medij navodi kako slanje iranske vojne opreme u Venezuelu riskira potkopavanje nuklearnih pregovora u Beču i može pokvariti svaku šansu za izravne razgovore Bidenove administracije i vlade venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura u bliskoj budućnosti, usprkos pozivima demokrata iz američkog Kongresa na diplomatsku inicijativu. To bi također moglo pojačati napetosti u Perzijskom zaljevu. Posljednjih mjeseci, tijekom bečkih pregovora, gliseri iranske mornarice dva puta su izvršili “neprijateljsko približavanje“ američkim ratnim brodovima u Perzijskom zaljevu.





 

Komentari

komentar





You may also like