SAD mogu povući snage s turske baze Incirlik i stacionirati ih na neki od grčkih otoka

Turski medij Daily Sabah piše danas, pozivajući se na američki The Washington Examiner, kako SAD planiraju napustiti stratešku bazu Incirlik na jugu Turske i, moguće, prebaciti svoj tamošnji kontingent na jedan od grčkih otoka. O tome je izvijestio predsjednik senatskog odbora za međunarodne odnose Ron Johnson.

„Mi ne znamo što će biti s Incirlikom. Nadamo se najboljem, ali moramo planirati i za loše“, kazao je američki senator. SAD žele očuvati svoju punu vojnu nazočnost na tom objektu i suradnju s Turskom u cijelosti, ostavljajući takav „strateški pomak“ (odlazak iz Incirlika) samo za krajnju varijantu.

„Već razmatramo Grčku kao alternativu“, kazao je Johnson, dodavši, kako SAD jačaju svoje vojno prisustvo u zoni grčkog otoka Krete.

Ovdje se vjerojatno radi o političkom pritisku SAD-a na Ankaru kroz odašiljanje signala kako Washington ima alternative za sve moguće scenarije od strane Turske koji se odnose na baziranje američkih vojnih snaga na njenom teritoriju, ali i evidentonoj poruci kako SAD u sukobu između Turske i Grčke, ako već mora birati, ipak staje na stranu ove posljednje. Naravno, primarni cilj za Washington je očuvati savezništvo s obje te zemlje, što je vrlo teško ne samo zbog poremećenih grčko-turskih odnosa, već i zbog vrlo loših američko-turskih odnosa s obzirom na sve samostalniju tursku vanjsku politiku ne samo u toj regiji, već i znatno šire, i gdje se ona nerijetko sukobljava s američkim interesima.

Komentari

komentar
You may also like