SAD nametnuo sankcije stotinama ruskih subjekata

Sjedinjene Američke Države i njezini partneri u petak su najavili nove kazne Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, dodatno pojačavši neke od najtežih sankcija ikada nametnutih nekoj zemlji, izvještava Reuters.

SAD je svojim potezom u petak ciljao na rusko izbjegavanje sankcija, buduće energetske prihode i vojno-industrijske opskrbne lance, nametnuvši sankcije na više od 300 meta.

Taj korak poklapa se s prvim danom trodnevnog samita zemalja članica G7 u Japanu i označava posljednje u nizu sankcija i kontrola izvoza koje ciljaju Moskvu, a usmjeren je na tisuće ciljeva i nametanje oštrih zabrana Rusiji zbog njezine invazije Ukrajine prošle godine.

“Današnje akcije dodatno će umanjiti Putinove mogućnosti da nastavi barbarsku invaziju i unaprijedit će naše globalne napore da sasječemo ruske pokušaje izbjegavanja sankcija”, rekla je američka ministrica financija Janet Yellen.

Ministarstvo financija priopćilo je da je nametnulo sankcije za 22 osobe i 104 subjekta s nadležnošću u 20 zemalja, a Državno tajništvo SAD-a ciljalo je gotovo 200 osoba, subjekata, plovila i zrakoplova.

Američke sankcije također su proširene na više sektora ruske ekonomije, uključujući arhitekturu, proizvodnju i građevinarstvo, te sada bilo koja osoba ili subjekt koji djeluje u tim sektorima može biti pogođen sankcijama.





Bidenova administracija također je zaustavila izvoz širokog opsega potrošačkih dobara u Rusiju u petak. Uvrstila je i 71 tvrtku na “popis subjekata” ministarstva trgovine čijim se dobavljačima zabranjuje da prodaju američku tehnologiju bez teško dobavljive licence.

SAD i Europa nametnule su financijske kazne Rusiji odmah nakon početka rata i sve otad na zemlju pojačavaju pritisak.

Rusija stotinama Amerikanaca, uključujući Obamu, zabranjuje ulazak u zemlju





Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je objavilo da je bivši američki predsjednik Barrack Obama među 500 američkih državljana kojima će se zabraniti ulazak u zemlju, kao odgovor na posljednji krug sankcija Washingtona.

Ministarstvo je također reklo da je Rusija odbila najnoviji američki zahtjev za konzularnim posjetom zatvorenom novinaru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu, koji je uhićen u ožujku pod sumnjom za špijunažu. Taj je potez potaknuo SAD da prošli mjesec odbije vize novinarima koji su trebali putovati s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim u Ujedinjene narode.

“Washington je trebao davno naučiti da nijedan neprijateljski napad na Rusiju neće proći nekažnjeno”, stoji u priopćenju.

 

Čelnici zemalja G7 dogovorili da će sankcijama “izgladniti ruski ratni stroj”

Komentari

komentar

You may also like