SAD namjerava naoružati Ukrajinu naprednim protubrodskim projektilima za borbu protiv ruske blokade

Bijela kuća radi na isporuci naprednih protubrodskih projektila ukrajinskim borcima kako bi pomogla poraziti rusku pomorsku blokadu, rekli su dužnosnici, a prenosi Reuters. Informacije su objavljene unatoč rastućoj zabrinutosti da bi snažnije oružje, sposobno za potapanje ruskih ratnih brodova, moglo pojačati sukob.

Ukrajina ne krije da želi naprednije američke sposobnosti izvan trenutnog inventara topništva, projektila Javelin i Stinger te drugog oružja. Popis Kijeva, na primjer, uključuje projektile koji bi mogli odgurnuti rusku mornaricu od njenih crnomorskih luka, što bi omogućilo ponovni početak isporuka žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda diljem svijeta.

Sadašnji i bivši američki dužnosnici i kongresni izvori naveli su zapreke slanju snažnijeg oružja većeg dometa u Ukrajinu koje uključuju dugotrajne procese obuke, poteškoće s održavanjem opreme ili zabrinutost da bi ruske snage mogle zarobiti američko oružje, uz strah od eskalacije.  No, tri američka dužnosnika i dva kongresna izvora rekli su da su dvije vrste moćnih protubrodskih projektila, Harpoon proizvođača Boeing i Naval Strike Missile (NSM) proizvođača Kongsberg i Raytheon Technologies u aktivnom razmatranju za izravnu isporuku u Ukrajinu ili putem prijenosa od europskog saveznika koji ima projektile.

U travnju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao na Portugal da ukrajinskoj vojsci dostavi harpune, koji imaju domet do gotovo 300 kilometara. Ipak, postoji nekoliko problema koji sprječavaju Ukrajinu da primi projektile. Kao prvo, postoji ograničena dostupnost platformi za lansiranje harpuna s obale – tehnički zahtjevno rješenje prema nekoliko dužnosnika – budući da se uglavnom radi o projektilima na moru. Dva američka dužnosnika izjavila su da Sjedinjene Američke Države rade na potencijalnim rješenjima koja uključuju povlačenje lansera s američkog broda.

Oko 20 brodova ruske mornarice, uključujući podmornice, nalazi se u operativnoj zoni Crnog mora, priopćilo je britansko ministarstvo obrane. Bryan Clark, pomorski stručnjak s Instituta Hudson, rekao je da bi 12 do 24 protubrodskih raketa poput Harpoona s dometom preko 100 km bile dovoljne da ugroze ruske brodove i da bi mogle uvjeriti Moskvu da ukine blokadu. “Ako Putin ustraje, Ukrajina bi mogla uništiti najveće ruske brodove, budući da se nemaju gdje sakriti u Crnom moru”, rekao je Clark. Rusija je već pretrpjela gubitke na moru, posebice potonuće krstarice Moskva, vodećeg broda njezine crnomorske flote.

Tko će prvi?





Nekoliko zemalja bilo bi spremno poslati harpune u Ukrajinu, rekli su američki dužnosnici i izvori iz Kongresa. No, nitko ne želi biti prva ili jedina nacija koja će to učiniti, bojeći se odmazde Rusije ako se brod potopi harpunom iz njihovih zaliha, rekao je treći američki dužnosnik. Taj je američki dužnosnik rekao da jedna zemlja razmišlja o tome da prva isporuči projektil Ukrajini. Nakon što se ta “dobro opskrbljena” nacija obveže slati harpune, drugi bi mogli slijediti, rekao je dužnosnik.

Naval Strike Missile (NSM) može se lansirati s ukrajinske obale i ima domet od 250 km. Također je potrebno manje od 14 dana obuke za upravljanje. Izvori su rekli da se NSM-ovi smatraju manje logistički teškim od Harpoona, jer bi saveznici iz NATO-a mogli posuditi dostupne mobilne zemaljske lansere i bojne glave iz Norveške. Prva dva američka dužnosnika i kongresni izvori rekli su da Sjedinjene Američke Države pokušavaju pronaći način da Ukrajina dobije NSM i lansere od europskih saveznika. Izvori iz Kongresa rekli su da bi druga opcija bila da Norveška donira NSM-e Ukrajini, što je ideja koju podržavaju norveški zastupnici u parlamentu. Norveško ministarstvo obrane odbilo je komentirati koji bi dodatni doprinos u naoružanju i obrambenoj opremi moglo ponuditi Ukrajini.

Još jedno oružje visoko na popisu za kupovinu u Ukrajini su sustavi za višestruko lansiranje raketa (MLRS) kao što je M270 proizvođača Lockheed Martin koji može pogoditi metu udaljenu 70 ili više kilometara, što je trostruko više u odnosu na mnoge njihove sadašnje haubice na raspolaganju. Posljednjih je tjedana Bidenova administracija odlučila umjesto toga poslati vučne haubice M777 koje bi se mogle brže rasporediti i isporučiti u većim količinama, rekla su dva američka dužnosnika.





Dvojica američkih dužnosnika izjavila su da će M270 ili sličan sustav poput M142 HIMARS biti razmatran za isporuku u Ukrajinu nakon što Kongres usvoji zakon o dodatnom financiranju u iznosu od 40 milijardi dolara koji bi odobrio dodatnih 11 milijardi dolara vrijedan predsjednički autoritet za povlačenje sredstava. To omogućuje predsjedniku da odobri prijenos viška oružja iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitan slučaj.

Komentari

komentar

You may also like