SAD namjerava postati lider u proizvodnji nafte i zaobići Rusiju i Saudijsku Arabiju

Međunarodna agencija za energiju (IEA), objavila je kako se Sjedinjene Američke Države spremaju postati najveći svjetski proizvođač nafte u 2019.g. Povećanje proizvodnje iz škriljevca kompenzirat će postojani porast potražnje nafte i smanjenje isporuka drugih proizvođača, piše Financial Times.

Proizvodnja nafte izvan članica OPEC u siječnju se smanjila za 175 tisuća barela dnevno i iznosila je 58,6 milijuna barela dnevno. Ona je, svejedno, za 1,3 milijuna barela dnevno bila veća u odnosu na siječanj 2017.g. Najviše zahvaljujući povećanju američke proizvodnje za 1,3 milijuna barela dnevno gledano prosiječno u prošloj godini.

Proizvodnja sirove nafte u SAD uskoro će previsiti proizvodnju u Saudijskoj Arabiji, a do kraja godine i onu u Rusiji, čime bi SAD mogle postati „svjetski lider“ u proizvodnji nafte, navodi se u mjesečnom izvješću IEA o naftnom tržištu.

SAD bi do kraja godine mogao dosegnuti proizvodnju nafte od 11 milijuna barela dnevno, kaže se u izvješću.

Pad cijena nafte primorao je američke naftaše na oštro smanjenje rashoda, a sada, kada se cijena povisila, oni će crpiti naftu iz većeg broja nalazišta i njezina količina će opet rasti.IEA je povećala prognozu svjetske potražnje nafte u 2018. godini s 1,3 milijuna barela dnevno, na 1,4 milijuna. U uvjetima sve snažnije svjetske ekonomije zajednička količina potrebne nafte iznosit će 99,2 milijuna barela dnevno.

Također, rast proizvodnje u državama koje nisu članice OPEC-a, na čelu sa SAD-om, u ovoj će godini biti veći nego se očekivalo i iznosit će 1,8 milijuna barela dnevno. Ukupna količina proizvedene nafte izvan kartela OPEC dosegnut će 59,9 milijuna barela dnevno.
Agencija je navela, kako ovo podsjeća na prvi val američkog naftnog „buma“ s proizvodnjom iz škriljevca, izazvanog tadašnjim visokim cijenama nafte, koja je potaknula proizvođače u OPEC-u i Rusiju na nastavak borbe za tržišne udjele.

Podsjećamo: OPEC i grupa država koje ne ulaze u kartel na čelu s Rusijom, 30. studenog prošle godine dogovorile su se produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje nafte do kraja 2018.g., kako bi se uravnotežila proizvodnja i potražnja i time stabilizirala cijena nafte na tržištu.

Količina proizvodnje nafte u članicama OPEC u siječnju je uglavnom bila stabilna i iznosila 32,16 milijuna barela dnevno. Razina realizacije spomenutog sporazuma dostigla je 137% zbog smanjenja proizvodnje nafte u Venezueli, u kojoj je gospodarska kriza paralizirala veliki dio naftnog sektora zemlje.

Prema procjeni IEA, potražnja za naftom iz članica OPEC u 2018.g. iznost će prosječno 32,3 milijuna barela dnevno, nakon smanjenja od 32 milijuna barela koliko će iznositi u prvom kvartalu godine.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like