SAD namjeravaju uvoditi sankcije do potpune obustave „Sjevernog toka 2“

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Christopher Robinson izjavio je kako će Washington nastaviti uvoditi ograničenja protiv Sjevernog toka 2 dok se taj plinovod ne zaustavi.

“Rekao bih da ove sankcije djeluju i mi ćemo zaustaviti ovaj plinovod. … Ne želimo uvoditi sankcije, ali koristit ćemo te ovlasti i te alate kako bismo zaustavili projekt”, izjavio je Robinson na video konferenciji Atlantskog vijeća.

Službenik State Departmenta također je, ma koliko to logički čudno zvučalo s obzirom na kontekst i način na koji je formulirano, izrazio mišljenje da je moguće poboljšati rusko-američke odnose sprječavanjem dovršetka plinovoda. Konkretno, kazao je slijedeće:

“Ako želimo stabilniji odnos s Rusijom ili želimo poboljšati odnose s Rusijom, tada je potrebno zaustaviti i obuzdati štetni utjecaj Rusije po te buduće američko-ruske odnose, pa stoga moramo zaustaviti plinovod Sjeverni tok 2.”

Nakon što je i Senat, nakon Zastupničkog doma Kongresa odobrio vojni proračun SAD-a za iduću godinu (740 milijardi dolara) njime se automatski odobravaju i sankcije protiv ruskih plinovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok, zabrana suradnje američke i ruske vojske, izvoz naoružanja Ukrajini, sankcije Turskoj zbog kupnje ruskih sustava S-400 i td.

Senator Ted Cruz (r) – jedan od najgovorljivijih pristalica uvođenja novih sankcije protiv Sjevernog toka 2, govoreći u Atlantskom vijeću kazao je slijedeće:





„Optimističan sam. Što se tiče administracije Biden … već dugo vremena, ovu politiku (o Sjevernom toku 2) podupiru obje strane (republikanci i demokrati) gotovo jednoglasno. Rusko se Ministarstvo vanjskih poslova bavi dezinformacijama (da će projekt biti dovršen, op. GN.). Uspjeli smo ujediniti demokrate i republikance u Senatu i Zastupničkom domu i uveli sankcije u prosincu prošle godine. Izgradnja plinovoda zaustavljena je nekoliko minuta nakon potpisivanja sankcija. A drugi val sankcija bit će potpisan uskoro, jer je odobrenje oba doma Kongresa već dobiveno, a mi ćemo i dalje vršiti pritisak na ovaj projekt “, rekao je Cruz. Drugi val sankcija, kazao je dalje, usmjeren je na operacije izgradnje plinovoda, a također utječe i na osiguravajuća društva i postupak certificiranja.

“Trebat će im certifikacija treće strane. Ali drugi val sankcija pripremljen je s kirurškom preciznošću kako bi se spriječilo da se gradnja dovrši. I ovo je definitivni signal svim međunarodnim investitorima. Ovaj projekt, po mom mišljenju, nikada neće biti pokrenut i nikada kroz taj plinovod neće poteći plin.”

Podsjećamo: jučer je u njemačkom Bundestagu, odgovarajući na pitanja zastupnika, savezna kancelarka Angela Merkel izjavila kako stav njemačke savezne vlade ostaje nepromijenjen: ona i dalje projekt Sjeverni tok 2 smatra ekonomskim i smatra potrebnim njegov dovršetak.





Dakle, velike „igre“ ili, bolje rečeno pravi politički „rat“ s dvije strane Atlantika po pitanju plinovoda Sjeverni tok 2 se nastavljaju. Očito će se čekati službeno preuzimanje vlasti od strane Joe Bidena za nastavak pregovora Washingtona i Berlina po tom pitanju, a do tada se obje strane pripremaju za završni obračun. U tom smislu Bidenova pozicija će biti ojačana mogućnošću uvođenja sankcija koje je Kongres upravo odobrio, naravno, ako ih i sam Donald Trump prije toga ne uvede što je već i učinio u prosincu prošle godine.

 

Merkel: ispravno će biti dovršiti „Sjeverni tok 2“

 

Komentari

komentar

You may also like