SAD naoružava Europu: razarači u Španjolskoj, lovci F-35 u UK, protuzračna obrana u Njemačkoj

Još dvije američke eskadrile F-35 lovaca pete generacije šalju se u UK dok NATO nastavlja jačati svoje snage u Europi nakon ruskog napada na Ukrajinu. Predsjednik Joe Biden najavio je niz američkih pojačanja u Europi na početku summita NATO-a u Madridu u Španjolskoj. Rekao je da će SAD  povećati broj svojih razarača stacioniranih u španjolskoj pomorskoj bazi Rota s četiri na šest.

Biden je najavio da će u Poljskoj biti uspostavljen stalni stožer Petog korpusa vojske SAD-a. Nastavio je: “Uspostavit ćemo dodatnu rotirajuću brigadu koja ima 3000 boraca sa sjedištem u Rumunjskoj. Pojačat ćemo rotacijsko raspoređivanje u baltičkim državama” Biden je također najavio da će dodatna protuzračna obrana biti poslana u Njemačku i Italiju. Obraćajući se na summitu, američki predsjednik je rekao: “U trenutku kada je Putin narušio mir u Europi i napao same principe poretka utemeljenog na prvima, Sjedinjene Države i naši saveznici će ojačati”.

Najava američkog predsjednika dolazi u trenutku kada Ujedinjeno Kraljevstvo šalje dodatne snage na istočni dio saveza. Britanski premijer Johnson rekao je da se ruski predsjednik Putin sada mora suočiti s još većim NATO-om, a ne manjim i to kao direktan kao rezultat akcija u Ukrajini. Premijer također poziva čelnike saveza da povećaju svoje vojne proračune. NATO je u ponedjeljak najavio da planira imati 300 000 vojnika u visokoj spremnosti u odnosu na sadašnjih 40 000. Za početak, pojačanje će biti poslano u osam borbenih skupina NATO-a na prvoj liniji koja se proteže od Estonije do Bugarske. Nekada stvorene da djeluju kao male početne obrambene snage, svaka od njih će se povećati na razinu brigade od 3000 do 5000 vojnika, prenosi The Guardian.

Komentari

komentar

You may also like