SAD-ov napad na Siriju jasna poruka Iranu

Kada je američki državni tajnik Anthony Blinken 16. veljače izrazio bijes zbog raketnog napada na američku bazu na sjeveru Iraka, iza kojeg su stajale proiranske milicije i kada je bilo mrtvih i ranjenih, odmah je bilo jasno kako taj napad neće proći bez američkog vojnog protuodgovora. Osim toga američka koalicija u Iraku prethodno je  priopćila kako je riječ o najtežem napadu na koalicijske snage u gotovo godinu dana, uslijed eskalacije napetosti između američkih snaga i njihovih iračkih i kurdskih saveznika s jedne, te iračkih milicija s druge strane. Dakle, sve je bilo jasno.

Američki vojni protuodgovor sinoć je i uslijedio. U noći na 26. veljače Sjedinjene Države izvršile su zračni napad na proiranske postrojbe na istoku Sirije, uz granicu s Irakom, što je bio prvi američki udar na takve organizacije u regiji pod vodstvom predsjednika Joea Bidena. Američka vojska navodi kako je gađala milicije koje podržava Iran u Siriji kao odgovor na prošlotjedne raketne napade na zračnu luku Erbil u Iračkom Kurdistanu, kada je ubijen civilni stručnjak koji radi za koaliciju pod vodstvom SAD-a, koja se bori protiv terorističke organizacije Islamska država (IS) u Iraku i Siriji, a ranjen je i jedan američki vojnik.

Podsjećamo kako je odgovornost za potonji napad preuzela organizacija “Saraya Awliya al-Dam”, koja, prema navodima iračke vlade, uživa potporu Irana.

Za pokretanje sinoćnjeg napada Amerikanci su koristili svoje višenamjenske borbene zrakoplove F-15.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby kasno sinoć je izjavio kako je predsjednik Joe Biden izravno zapovjedio udare na više ciljeva na neodređenom iračko-sirijskom graničnom prijelazu. Druga izvješća ukazuju da su ciljevi pripadali iranskim skupinama koje djeluju u strateški smještenom sirijskom pograničnom gradu Al Bukamal.

U priopćenju Pentagona kao ciljevi se također spominju dvije organizacije koje podupire Iran: Kataib Hezbollah i Kataib Sayyid al-ShuhadaKataib Hezbollah jedna je od najmoćnijih proiranskih skupina sa sjedištem u Iraku, a u prošlosti je bila meta američkih odmazdi nakon raketnih napada u toj državi, navodi Associated Press (AP).





Prema izvorima u Washingtonu, operacija je nedvosmislen signal: predsjednik Biden će djelovati kako bi zaštitio američko osoblje i vojnu koaliciju. Istodobno, naznačeno je da su Sjedinjene Države “djelovale namjerno, nastojeći deeskalirati ukupno stanje i u istočnoj Siriji i u Iraku”.

Američki ministar obrane Lloyd Austin izjavio je kako je „uvjeren da je odabrana meta pogođena“, i da su „uvjereni kako su ovu metu koristili isti šijitski militanti koji su napadali.”

“Više smo puta izjavili da ćemo odgovoriti na vrijeme”, kazao je Austin, dodavši kako je osobno preporučio predsjedniku Joe Bidenu izvođenje ovog napada.





Neovisno o ovom američkom napadu stanje na sjevero-istoku Sirije sve je više složeno i u kontekstu velikih napetosti između proturskih snaga i kurdskih postrojbi SDF iza kojih stoje Sjedinjene Države. Pojedini kurdski predstavnici upozoravaju i na moguću tursku intervenciju na prostore pod kurdskim nadzorom južno od uspostavljene sigurnosne zone turske vojske u sirijskim pograničnim prostorima, koja bi, kako kažu, ukoliko se ne spriječi mogla potresti čitavu bliskoistočnu regiju. Stanje tamo dodatno je komplicirano i činjenicom da se na tom području nalaze i ruske i američke postrojbe, kao i snage sirijske vojske.

 

Komentari

komentar

You may also like