SAD nastavlja bušenje nafte i plina na javnom zemljištu unatoč Bidenovom obećanju u kampanji

Bidenova administracija u petak je priopćila da nastvljaju s planovima za eksploataciju nafte i plina na saveznim zemljama, potez koji bi mogao prekršiti obećanje koje je Joe Biden dao tijekom predsjedničke kampanje, izvještava Reuters.

Plan nalaže vladi da zakupi manje hektara za bušenje nego što je prvobitno predloženo, naplati veće naknade naftnim i plinskim tvrtkama i procijeni klimatski utjecaj razvoja površine.

Prijedlog je brzo osudilo nekoliko ekoloških skupina, a jedna ga je nazvala “nepromišljenim neuspjehom klimatskog vodstva”. Grupacije naftne industrije pohvalile su taj potez, ali su rekli da nisu zadvoljni uvjetima.

Najava Ministarstva unutarnjih poslova, objavljena kasno u petak prije blagdanskog vikenda, najnoviji je potez za reformu saveznog programa gospodarenja naftom i plinom otkako je Biden preuzeo dužnost u siječnju 2021. Administracija se suočava sa stalnim pritiskom da riješi visoke cijene energije uzrokovane gospodarskim oporavkom nakon pandemije i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Demokrat je tijekom svoje predsjedničke kampanje nekoliko puta obećao da će zaustaviti savezne akcije za bušenje, no taj je napor zaustavljen sudskim osporavanjima država koje predvode republikanci.

Tijekom kampanje u Hudsonu, New Hampshire, u veljači 2020., Biden je rekao publici: “I usput – nema više bušenja na saveznim zemljama, točka. Točka. Točka.”
Bidenova administracija poduzela je nekoliko koraka kako bi ukrotila rastuće cijene benzina i inflaciju, pogoršanu cijenama sirove nafte, koje su porasle zbog rata u Ukrajini i naknadnih sankcija Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika Rusiji.

Najava od petka omogućit će otprilike 144.000 hektara zemljišta za bušenje nafte i plina kroz niz prodaja u zakup, što je smanjenje od 80% u odnosu na otisak zemljišta koje je bilo pod procjenom za zakup, navodi se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova.

Također, zahtijevalo bi se da tvrtke plaćaju naknade od 18,75% vrijednosti izvađenih naftnih i plinskih proizvoda, u odnosu na 12,5%.

“Način na koji upravljamo našim javnim zemljištem i vodama govori sve o tome što cijenimo kao nacija”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Deb Haaland, koja je dodala da će taj potez “obnoviti najbolji način uporabe američkih resursa za dobrobit svih sadašnjih i budućih generacija.”

Centar za biološku raznolikost i skupina za zaštitu okoliša osudili su odluku Bidenove administracije.

“Tvrdnja Bidenove administracije da mora održati te prodaje zakupa je čista fikcija i nepromišljeni neuspjeh vodstva za klimu”, rekao je Randi Spivak, direktor javnih zemljišta grupe. “Kao da ignoriraju užas vatrenih oluja, poplava i megasuša, a klimatske katastrofe prihvaćaju kao i obično.”
S druge strane, ovaj potez energetska industrija hvali kao korak u pravom smjeru.

“Da bi se stvarno oslobodila američka energija, Bidenova administracija trebala bi nastaviti održavati stalnu prodaju zakupa u skladu sa Zakonom o leasingu minerala, brže izdavati dozvole i osigurati dosljednu regulatornu sigurnost”, rekla je Anne Bradbury, voditeljica Američkog vijeća za istraživanje i proizvodnju, čije članovi uključuju ConocoPhillips (COP.N), Pioneer Natural Resources (PXD.N) i Chesapeake Energy (CHK.O).

Komentari

komentar

You may also like