SAD nastavljaju suradnju s Izraelom oko Sirije i Irana

Nakon sinoćnjeg sastanka izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i američkog državnog tajnika Mike Pompea u Braziliji, gdje su sudjelovali na inauguraciji novog brazilskog predsjednika, zaključeno je kako dvije strane nastavljaju međusobnu suradnju po pitanju Sirije i Irana.

Na planove dviju država za sprječavanje „agresivnog ponašanja“ Irana neće utjecati nedavna odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o početku povlačenja američkih vojnika iz Sirije.

Uoči susreta s državnim tajnikom Pompeom Netanjahu je izjavio kako s njim planira razgovarati o načinima jačanja obavještajne i operativne suradnje u Siriji i drugim zemljama, u interesu suprostavljanja iranskoj „agresiji“. Pompeo je, po prvi puta javno komentirajući Trumpovu odluku o povlačenju iz Sirije, uvjeravao kako se ono „ni u kojoj mjeri neće odraziti na sfere u kojima američka administracija surađuje s Izraelom“ i da će se kampanja suprostavljanja terorističkoj organizaciji „Islamska država“ i „destruktivnim aktivnostima“ Irana u regiji i dalje nastaviti.

Podsjećamo: nakon nedavne objave o povlačenju američkoih vojnika iz Sirije, u ponedjeljak, 31. prosinca, nakon sastanka predsjednika Trumpa sa senatorom iz Republikanske stranke Lindseyom Grahamom, predsjednik je odlučio usporiti proces povlačenja američkih vojnika iz Sirije, kazavši pri tom kako od planova potpunog povlačenja Amerikanaca iz te zemlje on ne namjerava odustati.

Sinoć je The New York Times objavio, pozivajući se na izvore u Bijeloj kući, kako se Trump usuglasio produljiti rok povlačenja 2 tisuće vojnika iz Sirje na četiri mjeseca (umjesto prvotno najavljenog roka od 60 do 90 dana. op. GN.).

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like