SAD ne priznaju ulazak Bjelorusije u Saveznu državu s Rusijom

Američki senat odobrio je zakon „o suverenitetu, ljudskim pravima i demokraciji u Bjelorusiji“ (Belarus Democracy, Human Rights, and Sovereignty Act), kojeg je već ranije odobrio Zastupnički dom Kongresa te on sada može biti upućen predsjedniku SAD-a na potpisivanje.

Prijedlog zakona predstavio je kongresmen Chris Smith, koji je i jedan od autora zakona o demokraciji u Bjelorusiji iz 2004., 2006. i 2011. godine. Kao što je navedeno u objašnjenju uz novi dokument, njime se sada proširuju “ovlasti američkog predsjednika za uvođenje sankcija” u svezi predsjedničkih izbora u toj zemlji održanih u ljeto 2020. godine i događaja koji su uslijedili.

„Američki predsjednik može izreći zabranu izdavanja viza bilo kojem strancu koji je član Središnjeg izbornog povjerenstva Bjelorusije ili je sudjelovao u izbornoj manipulaciji, ili vladinim službenicima, odgovornim za progon neovisnih medija, ili predstavniku Savezne Države (Rusije i Bjelorusije, op. GN.) ili bilo kom ruskom državljaninu koji je sudjelovao u progonu medija, kršenju ljudskih prava u svezi s političkom represijom u Bjelorusiji ”, navodi se u tekstu.

Osim toga, novi zakon priznaje bjelorusko oporbeno Koordinacijsko vijeće legitimnom institucijom za sudjelovanje u dijalogu o mirnom prijenosu vlasti i ne priznaje Aleksandra Lukašenka „legalno izabranim čelnikom Bjelorusije“. Također poziva na održavanje novih predsjedničkih i parlamentarnih izbora na slobodan i pošten način u skladu sa standardima OESS-a, oslobađanje svih političkih zatvorenika bez ikakvih preduvjeta, i “podržava težnje bjeloruskog naroda za slobodom vjeroispovijedi”. Također dozvoljava pružanje pomoći u promicanju demokracije i civilnog društva u Bjelorusiji i ne priznaje „uključenje Bjelorusije u Saveznu državu s Rusijom“.

Komentari

komentar





You may also like