SAD ne žele da EU uvodi carine na američke proizvode

Tijekom europske turneje američki državni tajnik Mike Pompeo dao je intervju njemačkom mediju Rheinische Post, u kojem je, između ostaloga izjavio i kako SAD ne žele da Europa uvodi carine na američke proizvode.

„Mi želimo da Europa prekine s uvođenjem kažnjavajućih carina na američke proizvode tj. da ih ne dopušta. Želimo da Europa ne poduzima nepoštene trgovinske mjere u odnosu na SAD“, izjavio je Mike Pompeo.

„Predsjednik (Donald Trumo) zalaže se za poštenu međusobnu trgovinu – ni više ni manje. Mi želimo vidjeti naše poljoprivredne proizvode u Europi“, naglasio je američki državni tajnik i dodao kako je to jedan od najvažnijih uvjeta za potporu uzajamno korisnim odnosima između SAD-a i EU.

Podsjećamo: odnosi između SAD-a i zapadnih saveznika i partnera pogoršani su nakon što je Washington 1. lipnja 2018.g.  uveo carine na čelik i aluminij iz Kanade, Meksika i EU u visini od 25%, odnosno 10%. Nakon toga uslijedio je protuodgovor EU koja je pokrenula tužbu unutar WTO-a, a od 22. lipnja 2018.g. uvela i carine od 25% na pojedine američke proizvode iz metalurškog, strojarskog i poljoprivrednog sektora u visini od 2,8 milijardi eura godišnje.

Trump je nakon toga zaprijetio da će do 18. svibnja uvesti carine na uvoz europskih (i japanskih) automobila ako EU ne ukine trgovinske barijere za američke tvrtke, ali je od tog poteza za sada odustao, najvjerojatnije zbog neuspjeha i zaoštravanja odnosa s Kinom glede postizanja međusobnog trgovinskog sporazuma, što je pokrenulo novi snažni val trgovinskog rata između dviju najvećih svjetskih ekonomija. Trump je dan ranije odložio primjenu spomenutih sankcija na rok od 180 dana, izjavljujući kako to čini zbog davanja nove mogućnosti za nastavak pregovora s EU.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like