SAD neće prihvatiti nikakve kineske uvjete vezano uz carine

Sjedinjene Države nadaju se obnavljanju trgovinskih pregovora s Kinom nakon što se predsjednik SAD-a sastane s kineskim kolegom Xi Jinpingom u japanskoj Osaki, na summitu zemalja-članica G20. Međutim, Washington neće prihvatiti nikakve uvjete kineske strane u odnosu na korištenje carina, priopćio je Reuters, pozivajući se na visokopozicioniranog službenika američke administracije.

Trump je zaprijetio uvođenjem novih carina na kineske proizvode u iznosu od dodatnih 325 milijardi dolara, uključno i mobilne telefone, kompjutore, odjeću ako sastanak s Xi Jinpingom ne dovede do napretka oko rješenja američkih zahtjeva, vezanih za vođenje poslova s Kinom. Prema riječima tog izvora, koji je želio ostati anoniman, dvije se strane mogu dogovoriti oko ne uvođenja novih carina kao znak dobre volje za davanje stimulansa pregovorima, no još nije jasno hoće li do toga i doći. Izjavio je kako SAD ne žele izići u susret kineskom čelniku tj. činiti ustupke, već da Washington traži da se Peking vrati za pregovarački stol s obećanjima, od kojih je odustao u posljednjem pregovaračkom krugu, što je i dovelo do prekida pregovora.

Međutim, Kina ne demonstrira nikakve signale o tome da je spremna na „omekšavanje“ svojih stavova te je naglasila kako obje strane moraju učiniti kompromise u pregovorima i da trgovinski sporazum mora biti koristan po obje zemlje.

Očekivanja od sastanka čelnika dvaju najvećih svjetskih gospodarstava u Oski nisu velika. U najboljem slučaju pregovori se mogu obnoviti, što može dovesti do smanjenje pritiska i strahova na svjetskim financijskim tržištima, od toga, da će trgovinski rat SAD-Kina biti beskonačan.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like