SAD neće priznati rezultate izbora u Siriji bez nadzora UN-a

Na seminaru kojim se obilježava deseta godišnjica sukoba u Siriji, u organizaciji Sirijske nacionalne koalicije, koja predstavlja frakcije suprotstavljene središnjoj vladi u Damasku, Jeffrey de Laurentiis, v.d. zamjenika veleposlanika Sjedinjenih Država pri UN-u, jučer je izjavio slijedeće:

“Jasno je da će (sirijski) režim iskoristiti predstojeće predsjedničke izbore u svibnju da nepravedno zatraži Assadov legitimitet.” Naglasio je protivljenje Bidenove administracije izborima koji “nisu slobodni, pošteni, reprezentativni i nisu pod nadzorom UN-a”, i istaknuo da “pouzdano političko rješenje (u Siriji) ne može čekati”. “Nastavljamo čvrsto tvrditi da je jedini put naprijed unapređivanje političkog procesa koji udovoljava uvjetima utvrđenim u Rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 2254”, rekao je Jeffrey de Laurentiis.

U listopadu prošle godine Sjedinjene Države i nekoliko zapadnih saveznika optužili su sirijsku vladu za odgodu izrade novog ustava kako bi produžila vrijeme do predsjedničkih izbora ove godine i “izbjegla glasanje pod nadzorom UN-a”, navodi AP.

Rezolucija 2254 Vijeća sigurnosti UN-a, jednoglasno usvojena u prosincu 2015., odobrila je “putokaz za mir” u Siriji, dogovoren u Ženevi 30. lipnja 2012. između predstavnika UN-a, Arapske lige, EU-a, Turske svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti svjetske organizacije – SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija. Rezolucijom je predviđeno pokretanje političkog procesa u Siriji, koji će započeti stvaranjem prijelaznog upravljačkog tijela, nakon čega će uslijediti izrada novog ustava, a završit će općim izborima pod nadzorom UN-a. Rezolucija kaže kako izbori moraju udovoljavati najvišim međunarodnim standardima transparentnosti i odgovornosti, a svi Sirijci, uključujući članove dijaspore, trebali bi imati pravo sudjelovanja na njima, zaključuje agencija.

 

 





 

Komentari

komentar





You may also like