“SAD nemaju boljeg prijatelja od Njemačke”- Blinken na sastanku u Berlinu

Jučer je američki državni tajnim Antony Blinken posjetio Berlin i njemačku kancelarku Angelu Merkel. Tom prilikom je bio pun riječi hvale za odnos s Njemačkom i za samu kancelarku.

“Mislim da je pošteno reći SAD nemaju boljeg partnera, da nemaju boljeg prijatelja u svijetu od Njemačke”- rekao je na zajedničkog pressici Blinken, a prenosi Politico.

Blinken je zahvalio Merkel na “izvanrednom vodstvu” države. Naime, Merkel odlazi s mjesta kancelarke nakon 16 godina jer se neće kandidirati na izborima u rujnu.

Odnos Njemačke i SAD-a se svakako popravio od kada je na mjesto predsjednika došao Biden. Donald Trump je u više navrata kritizirao njemački odnos s Rusijom, njemačke trgovačke prakse i nedovoljno njemačko ulaganje u vojsku.

Čini se da diplomacija SAD nije škrta na komplimentima. Odnos s UK nazivaju “specijalnim odnosom”, iako Boris Johnson ne voli taj izraz.

Između komplimenata otvorile su se i neke konkretnije teme. Blinken je pričao s ministrom VP Heiko Maasom o stanju u Libiji. Osim toga, sastanak nije mogao proći bez otvaranja najškakljivije teme SAD-a i Njemačke: cjevovod Sjeverni tok 2.
“Nije da se uvijek slažemo. Mislimo da je Sjeverni tok 2 prijetnja za europsku energetsku sigurnost. Njemačka ima drugačiju perspektivu i takvo što se ponekad dogodi između prijatelja”- rekao je Blinken.

Naime, iz SAD-a smatraju da će dotok plina iz Rusije ovom rutom biti “sredstvo prisile” kojom će Rusija moć utjecati na politiku u EU.

Komentari

komentar

You may also like