SAD nudi 5 miljuna dolara za informacije o ovom Singapurcu

Američka vlada nudi nagradu do 5 milijuna dolara za informacije o biznismenu sa sjedištem u Singapuru kojeg je Ministarstvo pravosuđa već optužilo za omogućavanje isporuka goriva Sjevernoj Koreji kršeći sankcije UN-a, prenosi AP.

Kwek Kee Seng, koji vodi brodsku agenciju i tvrtku koja vodi terminal, optužen je prošle godine za organiziranje ilegalnih isporuka goriva, a tužitelji tvrde da je koristio lažne tvrtke i lažnu dokumentaciju kako bi prikrio što radi. Dužnosnici kažu da taj posao pomaže sjevernokorejskim programima širenja nuklearnog oružja. Kwek je i dalje na slobodi unatoč nalogu koji je izdan za njegovim uhićenjem. State Department je ponudio do 5 milijuna dolara kroz svoj program “Nagrade za pravdu”.

Američka vlada je prošle godine također preuzela vlasništvo nad tankerom koji je korišten za dostavu goriva- M/T Courageous od 2734 tone. Jedna od razmjena uhvaćena na satelitskim snimkama pokazala je da taj brod prebacuje više od 1.5 milijuna dolara vrijednu naftu na brod koji plovi pod zastavom Sjeverne Koreje, rekli su tužitelji. Kwek je također bio među skupinom ljudi i tvrtki koje je prošli mjesec sankcioniralo Ministarstvo financija zbog pomaganja Sjevernoj Koreji u nabavi goriva.

Objava nagrade uslijedila je usred pojačanih napetosti u toj regiji nakon što je Sjeverna Koreja jučer ispalila najmanje šest projektila u more, uključujući interkontinentalni balistički projektil koji je pokrenuo uzbune i zaustavio vlakove u sjevernom Japanu

Komentari

komentar





You may also like