SAD nudi građanima Hong Konga privremeno utočište zbog opresije Kine

SAD je odlučio građanima Hong Konga ponuditi privremeno “sigurno utočište”, prenosi Reuters. To se odnosi na produženje ostanka građanima Hong Konga koji su već u SAD na još 18 mjeseci. Tvrde da će uredba pomoći “tisućama” koji se boje vratiti u Hong Kong jer misle da će tamo biti ugroženi od utjecaja Pekinga.

Program će im pomoći da lakše dođu od zaposlenja u SAD-u, a u zbrinjavanju će sudjelovati Imigracijska služba SAD-a (USCIS).

“Potpora SAD-a narodu Hong Konga neće oslabjeti”, napisao je Joe Biden u izvršnoj uredbi koju je Bijela kuća objavila u četvrtak.

“Zbog uhićenja i politički motiviranih suđenja, ušutkavanja glasila, ograničenja nametnutih izborima i demokratskoj oporbi, djelovat ćemo i ubuduće”, upozorila je glasnogovornica Jen Psaki.

Kina je “potpuno poremetila ustanove Hong Konga i ugušila slobode” njegovih stanovnika, upozorio je pak državni tajnik Antony Blinken koji govori o “jasnoj poruci” upućenoj kineskom režimu.

Hong Kong je 2019. zahvatio val prosvjeda protiv vlasti u Pekingu i novog zakona o izručivanju optuženika. Tada su se prosvjednici bojali da će zakon olakšati izručivanje političke opozicije Kini. U prosvjedima je uhićeno preko 10 000 ljudi. Sredinom prošle godine, kao reakciju na proteste, Hong Kong je donio “zakon o nacionalnoj sigurnosti” kojim se oštro kažnjava sve ono što Kina doživljava kao navođenje na odcjepljenje i terorizam. Prvi osuđeni prosvjednik je, baš prošlog tjedna, dobio 9 godina zatvora.
Američki senator Ben Sasse je prošle godine predložio uredbu kojom bi nekim građanima Hong Konga SAD ponudio trajni azil, prenosi Axios.

Odluka SAD-a o produženju ostanka građanima koji se boje Pekinga zasigurno će naljutiti Kinu. Liu Pengyu, glasnogovornica veleposlanstva Kine u SAD-u, tvrdi da odluka proizlazi iz “crno-cijelog načina razmišljanja” te da je riječ o “uplitanju u unutarnju politiku Kine”, prenosi Al Jazeera.

 

Komentari

komentar

You may also like