SAD o ideji zabrane viza za Ruse: Ne želimo naštetiti narodu

Američke vlasti ne žele da njihove proturuske sankcije naštete građanima Rusije, rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta, komentirajući poziv Kijeva prema skupini G7 da prestane izdavati vize građanima Rusije.

“Što se tiče zabrane izdavanja viza, bili smo vrlo jasni da ne namjeravamo našim postupcima naštetiti na ruskom narodu. Narod nije strana s kojom smo u sporu”, rekao je Vedant Patel,glasnogovornik Ureda za globalne odnose s javnošću, prenosi AP.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je ranije u intervjuu za Washington Post da bi zapadne zemlje trebale zabraniti ulazak svim Rusima. Premijerka Estonije Kaja Kallas pozvala je zemlje EU da zabrane izdavanje turističkih viza ruskim državljanima. Prema njezinim riječima, posjet Europi je privilegija, a ne ljudsko pravo. Finsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da bi zemlja mogla uvesti ograničenja ako veliki broj Rusa želi putovati u druge europske zemlje koristeći vize koje je izdala Finska.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je, komentirajući te inicijative, da nema smisla pokušavati izolirati Rusiju i Ruse. Prema Peskovu, neke zemlje ulaze u stanje kolektivne amnezije zbog neprijateljskog stava prema Moskvi, prenosi TASS. Zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev oštro je kritizirao Kallasovu zbog njezine izjave preko Telegrama. Tvrdi da se izjave temelje na nacizmu i naglasio da inicijativa Zelenskog podsjeća na ideje Adolfa Hitlera.

Komentari

komentar





You may also like