SAD objavile povrat sankcija Iranu! Stigao ruski protuodgovor

Kao što je američki državni tajnik Mike Pompeo, nedavno, nakon neuspjeha američkog prijedloga u Vijeću sigurnosti o ponovnom uvođenju međunarodnih sankcija protiv Irana, koje su ranije bile ukinute, i najavio – SAD su u nedjelju jednostrano proglasile kako su UN-ove sankcije protiv Teherana opet na snazi. Štoviše, najavile su, kako će kazniti sve one koji ih budu kršili.

Sankcije, predviđene rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2231, ponovo su na snazi od nedjelje u 2.00 sati (prema srednjoeuropskom vremenu), izjavio je američki šef diplomacije. Također je najavio kako će SAD idućih dana obznaniti mjere protiv onih, koji ove sankcije budu kršili.

Nije trebalo dugo čekati, a da se o ovom američkom potezu oglasi i najveća sadašnja zaštitnica Irana – Rusija. U danas objavljenom priopćenju tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova na službenoj web stranici, navedeno je kako Vijeće sigurnosti UN-a nije poduzeo nikakve poteze koji bi doveli do obnove protuiranskih sankcija. Naglašeno je kako američki potezi nisu ništa više od teatralnosti i „razuzdanog ponašanja“, a da je međunarodna pravila Washington odbacio još 2018. g., kada se samostalno povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Rusko MVP se nada, kako će SAD prestati istupati u ime Vijeća sigurnosti.

Američka nastojanja za povratkom sankcija Iranu odbacili su i ministri vanjskih poslova Njemačke, Velike Britanije i Francuske, kazavši, kako odluka SAD-a nema pravnu snagu, i da su te tri zemlje i dalje privržene svojim obvezama (koje proizlaze iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom, op. GN.).

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres jučer je izjavio kako Vijeće sigurnosti UN-a ne može poduzeti niti jedan potez na temelju američke objave jer se  „čini kako postoje nejasnoće” .

O neuspješnim diplomatskim pokušajima SAD-a da u Vijeću sigurnosti ponovo ishoduju povratak međunarodnih sankcija protiv Teherana, a još više i važnije – da produlje embargo na izvoz oružja Iranu (koji istječe 18. listopada), kao i o geopolitičkim posljedicama koje iz toga proizlaze – opširno smo izvijestili u našoj izvrsnoj analizi koju možete pročitati ispod teksta.





Z. Meter: Što slijedi nakon bolnog diplomatskog poraza SAD-a i odbijanja produljenja oružanog embarga Iranu

 





Komentari

komentar

You may also like