SAD objavio popis 103 ruske i kineske tvrtke navodno povezane s vojskom: s njima samo ograničena trgovina

Američko ministarstvo trgovine u ponedjeljak je objavilo popis kineskih i ruskih kompanija navodno povezanih s vojskom zbog čega je uvelike ograničena prodaja, američke tehnologije i proizvoda tim tvrtkama.

Na popisu su ukupno 103 tvrtke – 58 kineskih i 45 ruskih.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross kazao je kako se navedenim potezom pomaže izvoznicima da provjere koriste li njihovi kupci proizvod za vojnu svrhu. Oznaka “vojni korisnici” (military end users) znači u praksi da tvrtke moraju dobiti posebnu licencu kako bi prodale svoj proizvod kompaniji, pojašnjava Fox News.

„Ministarstvo (trgovine, op.a) prepoznaje važnost iskorištavanja svojih partnerstava s američkim i globalnim tvrtkama u borbi protiv napora Kine i Rusije u svrhu korištenja američke tehnologije za svoje destabilizirajuće vojne programe, uključujući isticanjem crvenog indikatora za tvrtke povezane s kineskim komunističkim vojnim tvrtkama koje je kao takve identificiralo ministarstvo obrane”, izjavio je Ross.

Ranije je glasnogovornik minsitarstva vanjskih poslova Kien Zhao Lijian komentirao medijske napise o popisu, prije no što je službeno objavljen. Kazao je tada da je riječ o “ničim izazvanom suzbijanju kineskih kompanija”, prenosi Reuters.

Komentari

komentar





You may also like