SAD obustavile zajednički tajni obavještajni program s Turskom

Američko-turski odnosi posljednje 4 godine permanentno se pogoršavaju iz više razloga, od kojih je onaj, vezan uz različite interese i poglede na problematiku Sirije ponajveći. Ukoliko tome pridodamo i razvoj sveobuhvatnih tursko-ruskih odnosa koji su u tom razdoblju dostigli visoku partnersku razinu, koja je uključila i suradnju po pitanju nabave ruske vojne opreme prije svega protuzračnih sustava S-400 čemu se Washington oštro protivio, razloga za američko nezadovoljstvo Turskom bilo je još i više. A čini se kako se odnosi na relaciji Washington-Ankara i dalje pogoršavaju, barem ako je suditi prema slijedećoj vijesti:

Sjedinjene Države obustavile su tajni program provedbe obavještajnih operacija s pomoću bespilotnih letjelica (dronova), sudionik kojega je bila Turska. Prema informacijama anonimnih američkih službenika (info: Reuters), ta je odluka donijeta zbog turske jesenske vojne operacije protiv američkih saveznika na tlu Sirije – kurdskih „Sirijskih demokratskih snaga“ (SDF).

Letovi američkih obavještajnih dronova u okviru toga programa, koji su trajali od 2007.g., bili su usmjereni na planinska područja sjevernog Iraka, neposredno uz tursku granicu. Te su misije pokretane najčešće s turske zrakoplovne baze Incirlik, u kojoj je smješten američki kontingent. Polučeni podaci dostavljani su turskoj strani. Ta suradnja vršila se u sklopu zajedničkih operacija protiv Radničke stranke Kurdistana, čija se glavnina snaga nalazi na sjeveru Iraka.

Na zamolbu Reutersa da prokomentiraju ovu informaciju, na konferenciji za medije američkog Ministarstva obrane odgovoreno je kako su SAD „podržavale Tursku u njezinoj borbi protiv RSK na različite načine posljednjih desetljeća“ i da „u okviru (američke) politike mi ne iznosimo pojedinosti o operativnim poslovima“.

S druge strane glasnogovornik State Departments izjavio je kako oni ne komentiraju obavještajna pitanja.

Komentari

komentar





You may also like