SAD obustavlja carine na ukrajinski čelik

Čelik je jedan od najvažnijih inženjerskih i građevinskih materijala na svijetu. Koristi se u svakom aspektu našeg života; u automobilima i građevinskim proizvodima, hladnjacima i strojevima za pranje rublja, teretnim brodovima i kirurškim skalpelima. Osim toga, može se nanovo reciklirati bez gubitka svojstava. Isporuke čelika proizvedenog u Ukrajini zaustavljene su nakon ruske invazije 24. veljače, prema tržišnim izvorima. Sukob je rezultirao velikim poremećajima logističkih ruta potrebnih za transport čelika i željezne rude.

Američko ministarstvo trgovine objavilo je u ponedjeljak da će na godinu dana ukinuti ukupno 232 carine na ukrajinski čelik zbog pogoršanja gospodarskih uvjeta izazvanih ruskim ratom protiv Ukrajine, izvještava Anadolu Agency.

Bivši američki predsjednik Donald Trump 2018. godine uveo je carinu od 25 posto na uvoz čelika iz zemalja među kojima je i Ukrajina. Zastupnici obje glavne američke stranke u travnju su pozvali predsjednika Joea Bidena da ukine spomenute carine, navodi Al Jazeera

Ukrajinska industrija čelika značajna je za gospodarsku snagu zemlje jer, između ostaloga, zapošljava jednog od 13 Ukrajinaca, navodi se u izvješću. Dodaje se da je “čeličana u (gradu) Mariupolju postala trajni simbol odlučnosti Ukrajine da se odupre agresiji Rusije”, prenosi Anadolu Agency. “Mnoge ukrajinske čeličane nastavile su plaćati, hraniti, pa čak i pružati sklonište svojim zaposlenicima tijekom borbi. Unatoč borbama u blizini, neke ukrajinske tvornice čak su ponovno počele proizvoditi”, navodi se.

Američka tajnica trgovine Gina M. Raimondo rekla je: “Da bi čeličane nastavile djelovati kao ekonomski spas za narod Ukrajine, moraju moći izvoziti svoj čelik.”

Ukrajina je 13. najveći svjetski proizvođač čelika i izvozi oko 80% svoje proizvodnje čelika.
Komentari

komentar

You may also like