SAD obustavlja letove svih strateških bombardera B-2 zbog traženja greške

Svih 20 bombardera B-2 Spirit američkih zračnih snaga prizemljeno je zbog traženja potencijalnih sigurnosnih nedostataka, a letovi se neće obavljati do daljnjeg. To je u ponedjeljak novinarima priopćila glasnogovornica Beth Del Vecchio, a vijest potvrđuje  američki medij Air Force Times.

Prema Del Vecchio, zapovjedništvo je naredilo “pauzu zbog sigurnosti” kako bi se provjerili svi B-2 nakon incidenta. “Svaki incident je jedinstven i trenutačno procjenjujemo što je pošlo po zlu i kako možemo ublažiti budući rizik”, izjavila je Beth Del Vecchio. “Nastavit ćemo s normalnim radom nakon što se završi sigurnosna istraga.”

Zračne snage su zaustavile operacije flote nakon što je 10. prosinca oštećen bombarder u bazi zračnih snaga Whiteman, u Missouriju. Neotkriveni kvar tijekom leta primorao je posadu na hitno slijetanje na Whitemanovu pistu, gdje su vatrogasci ugasili plamen na zrakoplovu. Nitko nije bio ozlijeđen.

Istraga o uzroku nesreće je u tijeku. Zračne snage odbile su pružiti dodatne pojedinosti o incidentu ili što, konkretno, sigurnosne inspekcije žele pronaći.

B-2 s dva pilota – najsposobniji nuklearni bombarder američke vojske koji košta 1,2 milijarde dolara – u službi je od 1990-ih. Ali obustava je udarac za flotu koja se upravo bori da ostane spremna za akciju.

Nesreća je drugi takav incident u toliko godina, nakon što je drugom bombarderu Spirit otkazao stajni trap i uzrokovao skliznuće zrakoplova s ​​Whitemanove piste. Zaustavio se s lijevim krilom na zemlji u rujnu 2021., što je zračne snage koštalo gotovo 10 milijuna dolara.





Zračne snage nisu željele odgovoriti je li se taj zrakoplov vratio u redovne operacije.

Nesreće s B-2 su rijetke: prije 2021. zadnji zabilježeni incident bio je u fiskalnoj 2015., prema Centru za sigurnost zračnih snaga, a njemu je pak prethodio incident s požarom koji je 2010 teško oštetio jedan bombarder 2010. Jedan B-2 uništen je u padu na polijetanje u Guamu 2008.

Whiteman je služio kao jedina matična baza B-2 od 1990-ih. Služba planira povući flotu u sljedećih 10 godina kako bi napravila mjesta za napredniji B-21 Raider koji je sada u proizvodnji, zaključuje američki medij.





Podsjećamo: B-2 je jedini teški nevidljivi bombarder s nuklearnim oružjem u američkoj vojsci. Zračne snage SAD-a također imaju nekoliko desetaka teških strateških bombardera B-52 Stratofortress sposobnih za nošenje nuklearnog oružja. B-2 je prvi put poletio u srpnju 1989. Američko zapovjedništvo redovito je slalo B-2 u Indo-pacifičku regiju, a u novije vrijeme i u Europu radi demonstracije sile.

Početkom prosinca javnosti je predstavljen američki strateški bombarder nove generacije B-21 Raider, koji bi trebao zamijeniti B-2 Spirit u idućih 10 godina.

 

Komentari

komentar

You may also like