SAD obustavlja vojne vježbe u Perzijskom zaljevu zbog međuarapskog sukoba

Sjedinjene države obustavile su izvođenje niza zajedničkih vojnih vježbi s arapskim državama Perzijskog zaljeva zbog nastavka međuarapske krize, objavio je glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva oružanih snaga (CENTCOM), u čiju zonu odgovornosti ulazi Bliski istok. O tome je u petak, 6. listopada, izvjestila televizija Al Jazeera.

U Kataru se nalazi najveća američka vojna baza u bliskoistočnoj regiji – zrakoplovna baza „Al-Udeid“, a u susjednom Bahreinu nalazi se zapovjedništvo američke 5. flote koja djeluje u Perzijskom zaljevu.

Podsjećamo: između Katara i grupe arapskih država (prije svih Saudijske Arabije, UAE, Bahreina i Egipata) pokidani su svi odnosi još od 5. lipnja ove godine, vezano uz optužbe protiv Dohe za sponzoriranje islamističkog terorizma, destabilizaciju regije i td., a što SAD-u otežava organizaciju zajedničkih vojnih vježbi.

Glasnogovornik CENTCOM-a, pukovnik John J. Thomas, izjavio je danas kako Sjedinjene Države smatraju nemogućim izvođenja vojnih vježbi pri izostanku načela njihove inkluzivnosti tj. sudjelovanja u njima svih američkih vojnih partnera iz zaljevske regije.

„Mi ćemo nastaviti pozivati sve partnere na zajednički rad za rješavanje zajedničkih zadataka glede osiguranja sigurnosti i stabilnosti u regiji“, izjavio je Thomas.

 





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like