SAD: Očekivani životni vijek pao u 2020. za godinu i pol

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je objavio podatak kako je očekivani životni vijek Amerikanaca pao sa 78.8 u 2019. na 77.3 u 2020. Najvažniji razlog pada od čak godinu i pol je Covid-19 i on čini 74% pada očekivanog trajanja života prosječnog stanovnika SAD-a.

To je ujedno i najveći pad očekivanog trajanja života od drugog svjetskog rata kada je između 1942. i 1943. pao za 2.9 godina. Pad očekivanog životnog vijeka je veći kod tamnoputog i latinoameričkog stanovništva SAD-a, prenosi NPR.

Ipak, CDC nije samo virusu pripisao ovaj pad kvalitete života, već tvrde da raste broj ubojstava, smrti od dijabetesa i kroničnih bolesti jetre. Osim toga, u 2020. je umrlo čak 93 000 ljudi od predoziranja. Ameriku zadnjih godina “drma” opioidska pandemija za što su zaslužni uglavnom legalni i farmaceutski opioidi.

Prošlog mjeseca je izašlo istraživanje u British Medical Journal koje je usporedilo pad očekivanog životnog vijeka u SAD-u s padom očekivanog životnog vijeka u 16 drugih i razvijenih zemalja. Naime, pad se dogodio skoro svugdje zbog virusa. Ipak, pad u Americi je 8 puta veći od onog u uspoređivanim zemljama.

 

 





Komentari

komentar

You may also like