SAD ocijenile šanse za uspjeh sukoba s Rusijom i Kinom: procjene nisu dobre!

Američka vojska ne može istovremeno uspješno voditi dva velika vojna sukoba. Takav zaključak naveden je u izvješću strateškog istraživačkog instituta Heritage Foundation u Washingtonu.

Mogućnost Sjedinjenih Država za vođenje istovremenih vojnih aktivnosti s dvjema velikim državama, npr. Rusijom i Kinom, suglasno dokumentu, polučila je „ograničeni“ indeks.

Autori istraživanja naglašavaju visoku razinu opasnosti za američke nacionalne interese od ugroze 4+1 (kako je formulira Pentagon). Radi se o Rusiji, Kini, Sjevernoj Koreji, Iranu i terorizmu.

Heritage Foundation za sposobnost, mogućnost i spremnost američke vojske odgovoriti na te ugroze daje slijedeće indekse: „vrlo slabe“, „slabe“, „ograničene“, „snažne“ i „vrlo snažne“.

Treba napomenuti kako su ranije mogućnost američke vojske za istovremeno ratovanje s Rusijom i Kinom ocjenjivali kao „slabe“, a sada je Heritage Foundation te šanse povisio za jedan stupanj temeljem povećanja američke vojne snage. SAD imaju 400 brodova, 624 zrakoplova u pomorskoj floti, 1,2 tisuće zrakoplova u svojim zračnim snagama, kao i 50 brigada.

Prethodno je specijalizirani medij za vojnu problematiku  „We are the Mighty“ izvijestio o nemogućnosti vojne okupacije Rusije zbog surovih klimatskih uvjeta, ogromnog teritorija, ali i posebnosti nacionalne samosvjesti.





„Rusi će prije uništiti svoju zemlju nego li je ostaviti bilo kojem okupatoru“, navodi se u članku. Intervencionisti moraju shvatiti kako će se morati boriti sa „svakim Rusom u 11 vremenskih zona“, navodi specijalizirani američki medij.

Nemogućnost osvajanja Kine objašnjena je brojem stanovnika koji iznosi 1,3 milijarde. Dodatni čimbenici su veliki teritorij te drave, bolesti, gusta naseljenost, kao i razvijena ekonomija, koja je kopirala tehnološka dostignuća drugih zemalja te utjecala i na vojnu moć.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like