SAD očuvale vodstvo, Rusija pala na 3. mjesto u proizvodnji nafte

Prema informacijama organizacije koja se bavi statistikom iz sfere naftne proizvodnje – JODI (The Joint Organisations Data Initiative), Sjedinjene Države su u lipnju očuvale vodeći položaj po količini proizvedene nafte u svijetu.

U lipnju je proizvodnja u SAD-u iznosila 10,9 milijuna barela dnevno. U usporedbi sa svibnjom rast je iznosio 4,4%. Saudijska Arabija je u lipnju proizvela 10,489 milijuna barela dnevno, što je u usporedbi s prethodnim mjesecom značilo porast od 4,6%. Rusija se po prvi put spustila na treću poziciju među najvećim proizvođačima s iznosom od 10,487 milijuna barela dnevno, povećavši proizvodnju za 1,4% u usporedbi sa svibnjom.

Najveći izvoznik nafte na svijetu i dalje je ostala Saudijska Arabija, povećavši izvoz za 3,7% tj. na 7,244 milijuna barela dnevno. SAD su svoj izvoz nafte povećale za 20%, na razinu od 2,408 milijuna barela dnevno. Ruski izvoz nafte u travnju iznosio je 5,885 milijuna barela dnevno, a u svibnju je smanjen na 4,793 milijuna barela (za lipanj još nema podataka).

Podsjećamo: SAD je po prvi put postao lider u proizvodnji nafte u ožujku ove godine. Od tada su trojica najvećih proizvođača „crnog zlata“ sačuvala svoje položaje. Rusija se u lipnju spustila na treće mjesto po prvi put nakon 2002.g i početka statističkog praćenja od strane organizacije JODI. Prije toga Rusija je zauzimala ili prvu ili drugu poziciju, izmjenjujući se na njoj sa Saudijskom Arabijom.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like