SAD od Rusije traži da primora Kinu na uključivnje u Sporazum o naoružanju

Američki medij The New York Times navodi kako je posebni predstavnik američkog predsjednika za kontrolu nad naoružanjem Marshall Billingslea izjavio kako Rusija „mora uvjeriti“ Kinu da sjedne za pregovarački stol – kao glavni preduvjet za nastavak važenja Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja („START 3“).

Nesudjelovanje Kine u tom Sporazumu nazvao je jednim od njegovih glavnih problema i nedostataka. Također je kazao kako je taj Sporazum korisniji Rusiji nego SAD-u.

Podsjećamo: ruski predstavnik u UN-u Vasiliy Nebenzya prethodno je izjavio kako Rusija očekuje odgovor na svoj prijedlog o produžetku djelovanja spomenutog Sporazuma (između SAD-a i Rusije) bez ikakvih preduvjeta. Međutim, ako je suditi prema navedenoj vijesti, do toga će teško doći ukoliko SAD ustraju na svom zahtjevu, s obzirom da je vrlo malo vjerojatno kako će Kina pristati na taj Sporazum s obzirom na svoj, već ranije objavljeni stav, kako ona u strateškom nuklearnom naoružanju znatno zaostaje za dvjema nuklearnim velesilama.

Početkom kolovoza 2019. g. SAD i Ruska Federacija i službeno su se povukle iz Sporazuma o zabrani raketa malog i srednjeg dometa čime je on i de facto prestao važiti. Spomenuti sporazum START 3 ističe 5. veljače 2021. godine, a rok za dogovor oko njegovog produljenja u postojećoj formi završava vrlo brzo pa vremena za potpisivanje novog sporazuma takve vrste više zapravo i nema. Radi se o trenutačno posljednjem važećem velikom vojnom sporazumu između SAD-a i Rusije. Nakon njegovog isteka, a ukoliko on ne bude produljen, i službeno će se moći konstatirati kako utrka u naoružanju može ponovo početi, iako ona, u stvarnosti, nikada nije niti završila.

Putin SAD-u predlaže produljenje sporazuma START 3 bez ikakvih preduvjeta
 

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like