SAD odbile „kretski model“ i od Turske traže potpuno odbacivanje S-400

Erdoganovi ustupci ne pomažu, Washington ostaje ustrajan! Tako bismo nekako mogli sažeti najnoviju sekvencu turbulentnih američko-turskih odnosa vezano uz kupnju Ankare ruskih protuzračnih sustava S-400 Triumf. Evo o čemu je riječ:

Hulusi Akar (naslovna foto), turski ministar obrane, izjavio je 9. veljače kako bi Ankara mogla pristati na povremeno aktiviranje protuzračnih sustava S-400, umjesto da ih stavi u stalnu pripravnost. “Ne trebamo ih stalno koristiti. Mogli bismo ih koristiti ovisno o (pojavi) prijetnji ”, izjavio je Akar, podsjetivši na tzv. kretski model , prema kojemu Grčka koristi kupljene ruske sustave S-300 na Kreti tijekom vojnih vježbi ili testiranja, bez njihovog stavljanja u stalnu obrambenu pripravnosti. “Otvoreni smo za pregovore temeljene na modelu koji se koristi na Kreti”, kazao je Akar, koji to, naravno,  nije mogao reći bez prethodne dozvole predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s obzirom da se radi o očitom turskom ustupku SAD-u (o tome smo pisali i u jučerašnjem tekstu, vidi poveznicu ispod).

Međutim, na taj ustupak iz Washingtona je po Ankaru stigao neugodan odgovor.

Sjedinjene Države i dalje zahtijevaju od Turske da odustane od procesa aktiviranja sustava S-400, usprkos novim inicijativama Ankare po ovom pitanju, namijenjenim rješavanju proturječnosti između nje i Washingtona, izjavio je 10. veljače Ned Price, glasnogovornik State Departmenta, na medijskoj konferenciji (info: Reuters).

“Naša se politika prema S-400 nije promijenila”, kazao je, komentirajući raniji turski prijedlog. “Ruski S-400 nisu kompatibilni s NATO sustavima, prijete sigurnosti NATO tehnologija i ne ispunjavaju obveze Turske kao članice NATO-a”, kazao je Ned Price i potvrdio kako Washington i dalje inzistira na tome da se Ankara riješi kupljenih sustava S-400 i da je zbog njih „jako zabrinut“.

Ako ove diplomatske riječi iz State Departmenta prevedemo na dobri stari hrvatski jezik, to bi značilo jedino, da, s američke točke gledišta, Erdogan mora kapitulirati. Hoće li ovako tvrd američki stav prema svom važnom vojnom savezniku – koji proteklih cca 6 godina potpuno solira u provedbi svoje vanjske politike ne obazirući se previše na zajedničke interese i zajedničke politike – do toga i dovesti s obzirom na to što je sve u igri i po Tursku i po samog Erdogana ostaje za vidjeti. Poznavajući turskog čelnika – vrlo teško.
Medij: Biden mijenja politiku prema sirijskim Kurdima. Što s turskim S-400?

 

Komentari

komentar

You may also like